SON DAKİKA
SON DAKİKA


Cumhurbaşkanlığı simgesinin gerçek anlamı
20.08.2020

 
Hepimiz cumhurbaşkanlığı simgesini biliyoruz. Bu simge ile ilgili Nur Subaşı’dan bir alıntı dikkatimi çekti. Bu anlamda cumhurbaşkanlığı simgesi ile ilgili bu bilgileri paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

Bakın Subaşı’nın cumhurbaşkanlığı simgesi ile ilgili dile getirdiği bilgilerde neler var; “Atatürk tarafından tasarlanan ve ilk kez Kurtuluş Savaşı sırasında Eylül 1922'de İzmir'de kullanılan simgedir. 16 yıldız ve ortasındaki güneşten oluşur. Bu yıldızlar, sanıldığı gibi 16 Türk devletini ve güneş de Türkiye Cumhuriyeti'ni simgelemez. Ne yazık ki cumhurbaşkanlığının resmi genel ağ yerliğinde bile anlamı ve kökeni yanlış yazmaktadır. Gerçek anlamı şudur:

Al Renk: Türkler en eski zamanlardan beri al rengi gök renk kadar çok kullanmıştır. Bunun nedeni, sanıldığı gibi kan rengi olması değildir. Gök renk gibi bu da inançsal bir seçimdi. Gök nasıl ki gökyüzünün rengi ise, al da ateşin rengidir.

16 Yıldız: 16 sayısı, çok eskiden beri Türklerde kutsal sayılardandır. Simgedeki yıldızların 16 Türk devleti ile ilgisi yoktur. Kaldı ki Türk devletlerinin sayısı 16'dan çok daha fazladır. 16 Türk devleti düşüncesi ve bayrakları, 1960'li yıllarda ortaya atılmış bir savdır. 60'lı yıllardan önce bu düşünce yoktu. Atsız'ın bu konuda, "16 Devlet Masalı ve Uydurma Bayraklar" (Nihal ATSIZ, Ötüken, 65. sayı, 1969) adlı bir yazısı vardır. Bu görüşü ortaya atan ilk kişi 1969'da yazdığı kitap ile Akib Özbek'tir ve Özbek'in bu yorumu resmi makamlarca da kabul görmüştür. Ancak 1969'daki bu yorum, 1922'de Atatürk'ün bu simgede 16 yıldız kullanma nedeni olamaz. Bir diğer yorum ise güneşin etrafındaki 16 yıldızdan 9'unun Eski Türklerin sancaklarında kullandığı 9 tuğu, 7 yıldızın ise Anadolu Türklerinin sancaklarında kullandıkları 7 tuğu temsil ettiğidir. Diğer yandan, eski Türk inancında, gök 9 kattan, yer ise 7 kattan oluşurdu. Bu nedenle evrenin toplam 16 kattan oluştuğuna inanılırdı. 16 yıldızın evreni temsil etmesi de eski bir inançtır. Ancak gerçek neden, eski Türk devlet sistemidir. Eski devlet sistemi, 8'li yapı denen bir yapıdan oluşmaktaydı. 8'li yapı, Oğuz kağan destanında da simgelenen komuta sistemini gösterir. 3 + 3 olmak üzere 6 oğul, hakan ve hatun ile 8 kişiden oluşan yönetim anlayışını simgeler. Azerbaycan bayrağındaki yıldızın 8 köşeli olmasının nedeni budur. 16 ise, bu simgede her bir unsurun iki yönü gösterecek biçimde iki yıldız ile gösterilmesi ile oluşmuştur.

Güneş: Birçok toplum gibi Türkler de güneşe önem vermiştir. Oğuz Kağan destanında "Gün Han" ile simgelenirdi. Bugün Kırgızistan bayrağında, Japon bayrağında ve daha birçok yerde güneş görülebilir. Geçmişte Hititler gibi Atatürk'ün Türklerle ilişkili olduğunu düşündüğü diğer uygarlıklarda güneş önemli idi. Türklerin bu topraklardaki köklü geçmişine vurgu amacıyla konmuş olma olasılığı güçlüdür. Diğer yandan ortadaki simgenin güneş değil de Kutup Yıldızı olduğu savı da vardır. Türklerde "göğün direği" olarak bilinen, ‘Demirkazık’ adı verilen bu yıldız da kutsaldır.

Dipçe: Başta Ziya Gökalp, Roux olmak üzere birçok Türklük bilimcinin yapıtlarında, 16 sayısının, al rengin ve güneşin anlamı hepsinde bulunabilir.”

YUNANİSTAN’IN KUYRUK ACISI

Sakarya Meydan Muharebesi ve 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde Yunanistan’ın manevralarını dikkatlerden kaçırmamak gerek. 15 Temmuz 2016’da Yunan sınırından geçen hainleri bu ülke geri verdimi, hayır. Bu hainler FETÖ üyesi oldukları için kaçtılar. Ali Milli, bu sorunun ardından ilginç tespitler yapmış. Yunanistan daha önce eli kanlı çocuk katilin terörist başa Apo’yu saklayan ülke. FETÖ ve terörist başını saklayan Yunansitan bu korumacı konumu ile PKK ve FETÖ ile iş tutan bir ülke.

Bu gelişmeler ışığında sosyal medyada bazı şerefsizler ‘Ben Atatürk’ü sevmiyorum’ etiketi açmışlar. Şimdi Sakarya Meydan Muharebesi’nin ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın arefesinde böyle şerefsizlik yapanlar demek ki Yunan istihbaratı eli birlikte çalışıyor.

Böyle bir zamanla madar beyi yiyen aşırı uç ve milli duyguları istismar eden Yunan siyasetçilerin işidir!

PKK liderini, FETÖ hainlerini saklayan, Atatürk ile etiket açtıran Yunanistan’ın demek ki 100 yıllık kuyruk acısı hala geçmemiş. Bu kafalarla hareket edenlerin asırlarda geçse kuyruk acıları bitmeyecektir, çünkü insan borcunu ve kuyruk acısını hiç unutmaz.


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap