SON DAKİKA
SON DAKİKA


Giresun’da Felaketin Yarası Büyük
25.08.2020

Her yoğun yağışta Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sel yaşanıyor. Sel Giresun’umuzda vurdu. Sayısız ev ve işyeri sular altında kaldı. Yardımı giden yiğitlerimiz şehit oldu, vatandaşlarımız hayatını kaybetti kayıplarımız var. Buradan Giresun’umuzun, ülkemizin başı sağolsun diyorum.

Yaşanan felakete nereden bakarsanız bakın doğru yaklaşım göstermek gerek. Bu tablonun en büyük nedeni yanlış yapılaşmadan başka bir şey değil.

Hükümet yaraları sarmak için örnek mücadele gösteriyor. Bakanlar Giresun’da milletle el ele verip açılan bu yaraların sarılması için uğraş veriliyor. Ortadaki fotoğrafa öyle bir yaklaşım gösteriliyor ki şaşırmamak mümkün değil. Giresun’unumuz tarihi en büyük felaketini yaşıyor, bunu gelip toprağın doymasına bağlanması ne kadar doğru onu bilim adamlarına bırakıyorum

Yaşanan felakette doğanın dengesi ile oynamak, dere yataklarının imara açılması, HES’lerin yapılmasının etkisi büyüktür. Kimse olayı başka alanlara kaydırmasın. Bugüne kadar yapılan yanlışların bedelini ilimiz ödemek zorunda kaldı.

Çoğrafi olarak yapının bu tür felakete meyilli o zaman sormak gerek, hangi önlemleri aldınız. İmar düzenlemesi mi yaptınız, dere yataklarını korumaya mı aldınız. Felaket sonrası çekilen fotoğraflara bakılınca insanın elinin değdiği her yer hasar görmüş.

Şu söz hep söyleri, dereler bir gün verdiklerini geri alır diye. Oynandı doğanın kimyası ile kardeşim kim ne derse desin. Mazeret üretme, milletin daha çok üzüleceği tahminler yürütme yerine Giresun’da açılan yaranın sarılması için neler yapılır onlara bakalım.

PALANDÖKEN’E KULAK VERİN

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: 415 mesleğin tamamında sıkıntı büyük. İnsanlar ölüm kalım davasında gidip de mobilya mı alacak? Badana mı yaptıracak? İnsanlar sağlığına yetiştiremiyor ki gidip parayı buralara harcasın.

TESK verilerine göre, haziranda 9 bin civarında esnaf kapandı. Esnafta iflaslar artacak mı?

Bizim sıkıntımız şu, biz iş yapamadığımız zaman yanımızda çalışan kalifiye elemanı çıkardığında tekrar onu bulmak çok zor. Esnaf sanatkârlar olarak küçük rötuşlarla büyük işler yapan kahraman bir ordu gibiyiz.İstihdam alanı yok. Kimse işçi almıyor. Çalışanın maaşı artmıyor. Onun için de bir güvensizlik var. Yeni olanaklar yeni iş imkanları olmadığı sürece sıkıntı devam ediyor.”

Palandöken’in bu sözlerine, müjdelerin dile getirilen bu sıkıntılara yönelik olması doğrultusunda vatandaşın isteğini dile getirilmesinden rahatsız olanların herhalde bir cevabı olacaktır. Sosyal medyadan milleti tahrik eden anlayış ülkemizin en büyük sivil toplum örgütünün başkanının ortaya serdiği gerçekler karşısında hangi çözümleri sunacağı bekleniyor.

İşine gelmeyen konular karşısında her türlü çamuru atma gayreti içerisine girip eleştire getirenleri düşman ilan eden anlayışın bu söylemler karşısında çözüm üretecek gücü yok, çünkü onun derdi cumhurbaşkanına şirinleri oynamaktan başka bir şey değil.

Palandöken’in dile getirdiği sıkıntıların çözümü adına müjdeler beklendiğini hatırlatır, siyasetin efendisi olmak için cumhurbaşkanının, ‘Gönül seferberliği başlatıyoruz’, ‘Gönüllere girmeden seçim sandığından çıkmak bize haramdır’ sözlerini yerine getirmek gerek.

PEYNİR VENEZUELLA’DAN

Yazık değil mi ülkemize. Peyniri, sütü, arpayı, samanı, mısırı, yulafı, yağı kendi üreten bir ülke olmaktan çıktık, birçok ürünü ithal eden konuma geldik. Venezüella’dan peynir başta olmak üzere bir çok ürün ithal edeceğiz. Ne günlere geldik.

Besicilik bitti, süt üretimi azaldı sayılacak o kadar çok ürün var ki. Kalkınmanın geçtiği en önemli yollardan biri tarımdır. Tarımda yaşadığımız bu sorunların çözmek yerine çareyi ithalatta buluyoruz.

1980’den başlayan dış alıma dayalı politikalar bir türlü bitmiyor. Tarım alanında başlatılacak seferlikle tarımda geri dönüşün desteklenerek 40 yıl önce açılan bu yanlış kapının kapanması için iktidarın bir an önce gereğini yapması gerekir.

Sıfır gümrük vergisi ile yapılacak ithalatın iç piyasada dengeleri alt üst edeceğini söyleyenlere kulak vermek gerek. Yapılacak en önemli adım tarımda geri dönüşüm olacaktır, bu anlamda ortaya konulacak yol haritasına da herkesin destek olması tarihi bir sorumluluk olacaktır. Daha fazla geç olmadan ithalat anlayışından vazgeçilmeli.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap