SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hiç çalmadım günah olduğu için değil,karaktersizlik olduğu için
23.11.2021

Nobel Kimya Ödülü Sahibi Aziz Sancar, yaptığı paylaşımlarla içinde bulunduğumuz durumu öyle güzel açıklamış ki. Türk doktor, akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmış olan bir bilim insanı olarak yaptığı tespitleri bir değil bin kez okumak gerek. Sancar’ın, ahlak, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda yaşanan erozyonlar bulunduğu atıflar ile gençlere yaptığı çağrı ise bugünlerde bir kez daha önem kazanmış durumda. Sancar neler mi demiş;

DEĞİŞİM BÖYLE BAŞLAR

“Televizyonu aç, kanalları gez, Yeni Gelin, İstanbullu Gelin, Gelinim Mutfakta, Düğünümüz Var, Misafirimiz Var, televizyonu kapat.

Bir kitap alın, yediye bölün. Her akşam dizi seyretmek yerine bir bölümünü okuyun. Haftada bir, yılda elli iki kitap. Değişim böyle başlar.”

VİCDANINIZ OLMALI

“Hiç çalmadım, günah olduğu için değil, karaktersizlik olduğu için. Muhtaçlara yardım ettim, sevap olduğu için. Hiç rüşvet almadım, haram olduğu için değil, etik olmadığı için. Yani ‘insan olmak’ için, önce vicdanınız olmalı.”

ARAPLARA ÖZENİYORUZ

“Gelişmek ile zenginleşmek farklı şeylerdir. Mesela Araplar zengindir ancak gelişmiş değillerdir. Biz de Araplara özeniyoruz; Gelişmek değil zenginleşmek istiyoruz. Bu yüzden bilgili ve kültürlü değil, paralı ve nüfuslu insanlara saygı duyuluyor bu coğrafyada.”

AHLAKA İHTİYAÇ VAR

“Müşteriyi kazıklamanın, ‘ticari zeka’, halkı sürekli kandırmanın ‘Siyasi zeka’, ambulans arkasına takılmanın, ‘pratik zeka’, şike yaparak kazanmanın ‘sportif zeka’, niyeti suiistimal etmenin, ‘Kıvrak zeka’ olarak algılandığı bir ülkenin zekaya değil, ahlaka ihtiyacı vardır.”

GÖLGEYE GİRENİN

“Gençler! Sakın kişiliğinizi satıp şunun bunun sayesinde, bir yere gelmeye çalışmayın. ‘saye’ gölge demektir. Gölgeye girenin gölgesi olmaz.”

Sancar’ın bu tespit ve tavsiyelerini hayata geçiren ülkeler ve milletler her alanda başarılı olmuş ve büyüyerek ileri gitmiştir, aksini uygulayan ve peşinde gidenler ise her zaman tarihin karanlığında kaybolmuştur. Umarım bu sözler herkese ışık olur.

XXX

TÜRKİYE TOPRAKLARINDA ADAMI TERS DİKSEN DÜZ BİTER

Vatandaş her gün karşılaştığı zamlar, faiz dalgalanması, döviz kurunun fırlaması sonrası kara kara düşünmeye başladı. Bu gidiş sonrası üretim yavaşladı, çiftçi tarlasını süremez oldu. Ülkemizde yaşanan ilginç gelişmelerin yanı sıra dış dünya ile olan sorunlar ile birlikte vatandaş acaba bir savaş mı çıkar diye söylenmeye başladı.

Bu noktada İzmir Bayındır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Duymaz’ın dile getirdikleri çok önemli. Duymaz’ın, “Savaş çıkacak diye beklemeyin, savaşın ortasındayız” uyarısı yaparak yaptığı çağrıyı iyi okumak gerek; “Herkes zannediyor ki savaş falan çıkacak, vatan için silahımızı, kılıcımızı alıp cepheden cepheye koşup vatanımızı, toprağımızı kurtaracağız eskisi gibi. Hayır, öyle olmayacak artık. Sizler çocuğum rezil olmasın, şehirde büyüsün, şehirden ev, araba alayım, köyden büyük şehirlere kaçayım derken kim olduğunu dahi bilmediğiniz insanlar gelecek dedenizin, babanızın size miras bıraktığı tarlaları, evleri, köyleri tek tek satın alacak, söz sahibi olacaklar. Siz kurak 5 para etmez dediğiniz toprağınızı 3 kuruş fazlaya sattım kar yaptım diye kasılacaksınız.
1 tane boş arazi bırakmadan işleyecekler, üretecekler, senin benim yapamadığımı yapacaklar. Bizim değerini bilmediğimiz yarım dönüm toprak dahi onların en büyük hayali. Biliyorlar ki Türkiye topraklarına adamı ters diksen düz biter. Vatanın, topraklarımızın en büyük bekçisi, koruyucusu topraktan üreten köylülerdir. Tarım arazileri yabancıların eline geçerse, Türk köylüsü biterse atalarımızın bize kanıyla, canıyla, aç, susuz kalarak aldığı bu toprakları hiç savaşmadan kağıt parçası uğruna satarsak o zaman savaşı kaybetmiş olacağız.
Yatırım yapmak istiyorsanız gidin tarla alın, 49 yıllığına dağlardan arazimi kiralanıyor bunu onlara bırakmayın, siz kiralayın. Topraktan kalkanla evi, arabayı her zaman alırsınız.
Miras başında kavga edip satılığa çıkarmayın. Paraya ihtiyacınız varsa toprağı işleyen kardeşinize satın. Miras basında kavga edip bölüşülemeyen, mahkemelik olan tarla satışlarına gidin bakın, adliye önünde farklı bölgelerden haber alıp koşup gelen nereye çalıştığı, kime hizmet ettiği belli olmayan, yüzünü ilk ve son defa göreceğiniz insanlarla dolu.
Savaş çıkacak diye beklemeyin. Savaşın ortasındayız.”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap