SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnsanlık suçu işleyenler lanetle anılacak
1.03.2022

Dünyanın gündemi Rusya’nın Ukrayna’yı işgali. Savaşın çirkin yüzünü insanlığa yaşatanları tarih hiçbir zaman affetmeyecektir. Hale hele çocuklar. Rus lider Putin hafızalarda işgalci lider olarak kazınacak. Bu arada Türkiye’nin yaşanan bu insanlık ayıbına karşı sergilediği tavrın net olarak neyi ülkemize kazandırdığını, neyi kaybettirdiğini önümüzdeki zaman dilimende göreceğiz.

Ukrayna-Rusya savaşını anlayabilmemiz ve ileriye dönük Rusya’nın neler yapabileceği hususunu daha iyi değerlendirebilmemiz için Muzaffer Çarpan’ın paylaşımını okumakta fayda var. Çarpan, “Geriye dönük bazı bilgilerimizi tazelememiz gerekir. 2003 yılında Gürcistan da Gül devrimi, 2004 yılında Ukrayna da Turuncu devrim ve aynı yıl Kırgızistan’da yapılan renkli devrimler ile düğmeye basılırken kimler neler yapmak istedi.

Neler oldu.?

2004 yılında Gürcistan Merkezi yönetimi destekli halk hareketi Ve Gürcistan ordusunun Acara Federe Devletini işgali esnasında Acara’da bulunan Rus birliklerinin müdahale etmemesi ve müteakiben bu Rus birliklerinin Acara’yı terk ederek Ermenistan’a yerleştirilmesi, hangi anlaşmalar ve kimler tarafından yaptırıldı?

Abhazya ve Güney Osetya’nın Ruslara terki bir pazarlık sonucumuydu?

Cevap evet ise bu pazarlığı kimler kimler adına yaptı?

Peki 2008 yılında daha küçük çaplı olmak kaydıyla Rusya neden Gürcistan’a mahdut hedefli bir operasyon planladı?

ABD ve AB, Gürcistan’a sizi AB ve NATO ya alacağız teminatı verdi mi? Yukarıda yazdığım senaryolar ve benzerleri Ukrayna içinde aynen uygulanmaya çalışılıyor muydu?

Özellikle NATO Doğu Avrupa’ya doğru büyümesine devam ederek Ukrayna’yı da bünyesine dahil etme gayreti içindemi idi?

Cevap evet se gelelim Rusya’ya.

Rusya artık Sovyetler Birliğinin parçalandığı zaman ki Rusya değil.

Çini de arkasına alarak tek kutuplu dünya düzenine son verdiğini resmen ilan etmiştir...

Rusya bu harekat ile artık NATO tarafından kuşatılmak ve Dombas bölgesindeki ekonomik kaynakları terk etmek istemediğini ayan beyan bize göstermiştir.

Bölge ülkeleri olarak bizler de bundan böyle ABD’nin NATO’yu da kullanarak yayılmacı politikalarına çok temkinli yaklaşmamız gerektiğine özel dikkat göstermemiz gerekecektir.

Özellikle namlunun ucunda bulunan komşumuz Gürcistan’ın benzer bir davranışa maruz kalmaması için çok itidalli davranılması gerekmektedir.

Yine benzer bir reaksiyon her an Suriye’de beklenebilir.

1921 Moskova, 1926 Ankara antlaşmaları ve 1936 Montrö Boğazlar sözleşmesinin bizler için yegane kurtarıcı dokümanlar olacağı hiçbir zaman unutulmamalıdır.

NATO üyesi olsak da, Yurtta Sulh, Cihanda Sulh şiarı ile Tam Bağımsız Türkiye Politikaları bize en çok yakışan davranış olacaktır” sözleri ile bu savaşa ayrı bir bakış açısı gözler önüne serdi.

KAÇAN SURİYELİLİR

Savaş üzerine sosyal medyada yapılan yorumlar ise ilginç. Yapılan benzetme ise herkes tarafından beğeni topluyor, “Eline çubuğu alan Tv’lerde harita önüne geçip Ukraynalıların savaşmadığını anlatadursun cephede ciddi çatışma ve can kaybı var. Ayrıca; Ukrayna’da siviller ve kadınlar da savaşıyor. Ülkede karısını kızını bırakıp kaçan Suriyeli Tosunlar ile karıştırılmasın!” paylaşımı ne kadar önemli ise bu fotoğrafta o kadar anlamlı.


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap