SON DAKİKA
SON DAKİKA


Lozan karşıtları ve İsmet İnönü
15.06.2020

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dağıtılan bir dergide merhum Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit ile birçok kişiyi utanmadan mason olarak tanıttılar. Hep birlikte ülkemizin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye Lozan anlaşması ile ilgili Yunan Dergisi nasıl yer vermiş hatırlayalım. Bu olayın yaşanması ve 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan’ın anlaşılması adına aşağıdaki anlatım İnönü ve Lozan karşıtlarına en güzel cevap olmuş. Ömrünün çoğunu asker olarak geçiren İnönü’ye asker kaçağı bile diyenlere aşağıdaki anlatım umarım biraz olsun ders olur.

“Şu tavukları görüyor musun sevgili Türk çocuğu?
O tavuklardan biri İngiltere Dış işleri Bakanı Lort Curzon, diğer tavuk Fransa Başbakanı Poincare. Yumurtaları altına alan horoz kim? İsmet Paşa. Ne yapıyorlar? Lozan Anlaşması'nı imzalıyorlar. Kim çiziyor bunu? Yunanlılar!
Ne zaman? Lozan Anlaşması'ndan 5 gün sonra. Nereye? Yunan Kedi mecmuasının kapağına. Yumurtaların üzerinde de konuşulan diğer konular yazıyor.
İsmet Paşa'nın altında neden Lort Curzon var diye soracak olursan, bu adam hakiki bir Türk düşmanıydı ve yıllarca Türklere her türlü adiliği yapmış bir adamdı.
Lozan'da İsmet Paşa'yı yola getirmek için elinden geleni yaptı ama Paşa boyun eğmedi.
Bu yüzden bu Curzon denen aşağılık adam, İsmet Paşa'ya her türlü hakareti ve küfrü ederek Lozan'ı terk etmiştir!
Sana bu Curzon'u, Türk dostu olarak tanıtanların tamamı haindir, tamamı İngiliz uşağıdır.
İsmet Paşa'nın altında neden Fransa başbakanı var diye soracak olursan o da hem Büyük Taarruz'da hem de Lozan Süreci'nde tam bir Türk dostu oldu. Dur hemen şaşırma, dost dediysem, kara kaşımıza değil! İngiltere Irak'ı aldı, Hindistan'ı aldı, Mısır'ı aldı, Yemen'i aldı, Kafkaslar'ı tuttu eee? Fransa'ya ne kaldı?

İşte sevgili Türk çocuğu, Fransa bu sebepten Türklerin yanında olmuştu. Bu da Mustafa Kemal Paşa'mızın dehasıdır. İtalya'nın, İzmir'i ve Trakya'yı alan Yunanistan'a desteğini çekmesi gibi.
Lozan'ı bilmek zorundasın Türk çocuğu. Dedelerinin en büyük zaferi Lozan'dır. Çünkü bu topraklar üzerinde yüzyıllarca kapitülasyon düzeni hakimdi. Padişahlar yabancılara öyle ayrıcalıklar verdi ki;
-askerlikten muafiyet
-vergi ayrıcalığı
-idari, hukuki, ticari ayrıcalığı
-eğitim ayrıcalığı
Bu ayrıcalıklar yüzünden dedelerimiz 3. sınıf vatandaş olmuştu.
Aynı bugün Suriyelilere verilen ayrıcalıklar gibi...
Sonunda tepemize çıktılar. Ordumuzu Almanlar yönetirken, paralarımızın üzerinde bile Fransızca, Ermenice, Yunanca ibareler vardı.
İstasyon isimlerinden su faturalarına kadar her şey Fransızca, İngilizce'ydi bu topraklarda.
Osmanlı parlamentosunda ve hatta Saltanat Şurası'nda neredeyse Türk yoktu.
Olanların da sözü geçmiyordu. Lozan'la işte bu düzen bitti. Lozan'la yabancı bayrakların hepsi indirildi ve yönetim Türk milliyetçilerine geçti.
Zulüm dedikleri budur!
Atatürk'ün, Türk ırkından olmayan hiç kimseyi memur yapmadığını biliyor muydun?
İşte zulüm dedikleri budur! Atatürk'e, Lozan'a bu yüzden düşmanlar. İşte bu sebeplerdendir ki Yunanistan, İsmet Paşa'yı horoz, diğerlerini tavuk olarak çizmişti.”

BİR KOLTUKTA 4 KARPUZ

‘Asrın Güreşçisi’ unvanına layık görülen Hamza Yerlikaya, sporculuk kariyerinde büyükler kategorisinde 2 Olimpiyat, 3 Dünya ve 8 Avrupa şampiyonluğu kazandı. İktidar partisinden siyasete atıldı, federasyon başkanlığı cumhurbaşkanı baş danışmanı oldu, ardından Gençlik ve Spor Bakan yardımcılığı görevine getirildi, ardından da Vakıfbank Yönetim Kuruluna atandı.

Milli bir sporcu olan Yerlikaya’nın bu göreve atanmasının ardından eski dosyası açıldı, sahte diploma ile üniversite kaydı yaptırdığı gerekçesi ile 199 yılında hakkında dava açılıp 8 yılla yargılandı. Mahkemenin sonucu ile ilgili bilgiye ulaşılamıyor.

Bu atamanın ardından eski dosyaların açılması ve milletin gönüllerindeki Hamza Yerlikaya bir anda tartışılır oldu. Bunca tartışmanın gölgesinde keşke asrın güreşçisi unvanı ile kalsaydın Bunca insan işsiz gezerken ve ekonomisi sallanırken bakan yardımcısı, cumhurbaşkanı başdanışma ve sporcu şeref aylığının yanı sıra Vakıfbank yönetiminden 4. Maaşı almak ne kadar adil acaba Yerlikaya.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap