SON DAKİKA
SON DAKİKA


Okumada da Sınıfta Kaldık
19.10.2021

Eğitimde ülke olarak yaşadığımız zorlukları aşmada her kafadan bir ses çıkıyor. Eğitim öğretim başladığında öğrencilerin ders kitapları masalarında olacak denildi, ortada ne kitap var ne defter kalem. Veliler kitapçıların yolunu tuttu, hiç ödemeyen iki kitaba 150 lira verip çıkıyor. Okullar desen temizlik görevlisi yetersizliği nedeniyle sağlık probleminin yanı sıra temizlik sorunu ile boğuşuyor kısaca eğitimde işleri iyi gitmiyor. Peki ülke olarak kitap okumada durum nasıl derseniz orda da sınıfta kaldık.

Britanya merkezli Global English Editing verilerine göre dünyada en çok kitap okuyan ülke Hindistan oldu. Hindistan’da bir kişi haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor. Listede Tayland dokuz saat 24 dakikayla ikinci olurken Çin haftalık sekiz saatle üçüncü sırada.

Kitap okumaya en fazla vakit ayıran ilk 10 ülkenin altısı Asya’da yer alırken, dördü ise Avrupa’da bulunuyor. Hemen aklımıza ülkemiz geliyor. Türkiye ise 18. Sırada. Kitap okumaya ayrılan süre ise haftada 5 saat 54 dakika.

En çok okuyan 10 ülke sıralaması ise şöyle tespit edilmiş, Hindistan (10 saat 42 dakika), Tayland (9 saat 42 dakika), Çin (8 saat), Filipinler (7 saat 36 dakika), Mısır (7 saat 30 dakika), Çekya (7 saat 24 dakika), İsveç (7 saat 6 dakika), Fransa (6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika), Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika)

Bütün zorluklara rağmen bu tablo herkesin kitap, dergi ve gazete okuması kaçınılmazdır. Bu sıralama hiç ama hiç yakışmadı. Bu tabloyu değiştirmek için o zaman haydi Türkiye okuyor diyelim.

BEN BİR DİNAZORUM

Türk İngiliz edebiyatı profesörü, yazar, filolog ve çevirmen. İngiliz edebiyatının en önemli eserlerini Türk edebiyatına kazandıran mine Urgan’ın kitabı ile ilgili bir alıntıyı tamda okumakla ilgili ülkemizin durumunu dile getirdiğim paylaşımının üzerine hepimizin dikkatini çekeceğini düşünüyorum.

“Mina Urgan Bir Dinozorun Anıları'nı ve bir dinazorun gezilerini yazarken kitabının bu kadar çok okunacağını hiç beklemiyor, "Benim gibi bir kocakarının hayatını kim merak eder ki..." diyordu. Ama öyle olmadı. Yüzbinlerce kişi bu ufak tefek, beyaz saçlı, İngiliz Edebiyatı profesörünün anılarını okudu ve kendiyle alay etmeyi bilen bu zeki kadını çok sevdi.

Çünkü o, Türkiye aydınının sıcak ve zeki dilidir. Samimi bir düşünce sahibinin, aykırı da olsa, tüm kesimler tarafından kucaklanacağının kanıtıdır.

Mine Urgan dinozorluğunu ise şöyle tanımlıyor kitabında: “Çağımıza uymak zorundayız palavrasına da hiç mi hiç inanmıyorum. Eğer yaşadığım çağın en yüce ideali köşeyi dönmekse; eğer yaşadığım çağ toplumsal adaletsizlik üstüne kuruluysa; eğer yaşadığım çağ inandığım her şeyi yadsıyorsa; eğer yaşadığım çağa bayağılık ve çirkinlik egemense ben böyle bir çağa neden ayak uydurmak zorunda kalayım? Tam tersine baş kaldırırım, direnirim böyle bir çağa karşı. Bu yüzden dinozorlukla suçlanmam da vız gelir bana. Çünkü ben dinozoru tarih öncesi çağların nesli tükenmiş bir hayvanı olarak değil; geçmişin doğruluğu kanıtlanmış ve yadsınamaz değerlerini yeni sentezler yaparak geleceğe taşımayı amaçlayan bir yaratık olarak tanımlıyor, dinozorluğumla övünüyorum.”

GÖLGE İKTİDAR

Hepimizin şahit olduğu tartışmalar devam etmekte. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çözümünü dile getirdiği bir çok konunun iktidar tarafından zaman içerisinde hayata geçirilmesi dikkatlerden kaçmadı. Son olarak 3600 gösterge ile yeni bir tartışma başladı.

Son olarak Kılıçdaroğlu’nun 3600 gösterge dahil bir çok konuda çözmek adına vaat ettiği taşeron işçiliğin kaldırılması, emekliye ikramiye sözü, asgari ücretlerdeki 2 bin lira sınırı hep daha sonradan AK Parti iktidarı tarafından gerçekleştirildi. 

İktidarın son dönemde attığı adımların Kılıçdaroğlu’nun çözmenin yolunu gösterdiği konuları kapsaması dikkat çekti. Böyle olunca da Kılıçdaroğlu’na “Gölge iktidar” yorumlarının yapılmasının önü açıldı.

TUNUS’U İYİ TAKİP ETMEK GEREK

Gazeteci, yazar, belgesel film yapımcısı Banu Avar’ın tespitleri ve paylaşımlarını herkesin yakından takip etmesinde fayda var. Avar, “Tunus'ta ilk kadın başbakan jeofizik profesörü Necla Bouden Romdhane, Eğitim Bakanlığı'nda Dünya Bankası projelerini uygulayan bir jeofizik profesörü” paylaşımında bulundu.

Tunus’un da yüzde 99’u Müslüman. Türk romancı, oyun yazarı ve senaryo yazarı. Türkçe ve Fransızca olmak üzere birçok yazı türünde yazan, oyuncu olarak yirminin üzerinde uzun metrajlı filmde, tv filmlerinde ve tiyatro oyunlarında oynamış ve birçok ödül ve adaylık sahibi olan Sedef Ecer, “Sevgili Türk twittolar, bu Arap coğrafyasındaki ilk kadın Başbakan meselesine neden ilgi göstermiyorsunuz? Burada yer yerinden oynuyor, yapmayın ama!” paylaşımı ile Tunus’a dikkat çekti.

Tunus’unda ilk kadın başbakanı olan Romdhane hükümeti 9’u kadın 25 bakanı tespit ederek görevine başladı. Arap dünyası da ilk kadın başbakanla değişime doğru yürümeye başladı, herkesin haberi ola.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap