SON DAKİKA
SON DAKİKA


Şampiyonadan alınacak ders
16.07.2024

Avrupa Futbol Şampiyonası geride kaldı. Beklenildiği gibi favori İspanya şampiyon oldu. Her şampiyona futbola değer katar. Gelecekle ilgili vizyon çizer. Bu şampiyonanın da futbola birçok katkısı oldu. Bunların bir çoğu da şampiyona boyunca dile getirildi. Benim için kuşkusuz en önemli olanı genç oyuncuların şampiyonaya damga vurmasıydı. İspanya’da 16 yaşındaki Lamine Yamal ve 21 yaşındaki Nico Williams’ın, piyasa değeri 180 milyon dolarları bulan 20 yaşındaki İngiliz Jude Bellingham’ın, yine bu ülke adına ter döken 22 yaşındaki Cole Palmer ile 22 yaşındaki Bakayo Saka’nın, Almanya’nın gençleri Jamal Musiala ile Florian Wirtz’in, Gürcistan’ın 23 yaşındaki kalecisi Giorgi Mamardashvili’nin turnuva boyunca çıkarttıkları maçlar unutulmazdı. Ve tabiiki de bizim genç oyuncumuz Arda Güler’in Gürcistan’a attığı o inanılmaz gol bu şampiyonanın en güzel anlarından biriydi.

24 takımda tam 89 futbolcu 23 yaş altındaydı. Belçika, Hollanda ve İngiltere tam 7’şer oyuncu ile başı çekiyordu. Türkiye ve Portekiz 6, İspanya ve İsviçre ise 5 oyuncu ile bu ülkeleri takip ediyordu. Çekya en genç takımdı. Türkiye ise en genç ikinci takım. Montella genç bir takım kurarak şampiyonanın ruhunu şampiyona öncesinde yakalamayı başardı. Hollanda maçında oyuna zamanında müdahale edebilseydi o genç takımı finale bile taşıyabilirdi.

Peki bu şampiyonadan herkes bir ders çıkartacak ama Trabzonspor’un çıkartması gereken ders nedir? Cevabı çok basit; alt yapıya ve gençlere gereken değeri vermek. Trabzonspor, uzun süredir altyapısından istediği verimi alamıyor. Yusuf, Abdülkadir sonrası büyük bir boşluk oluştu. Trabzonspor’un ve bu takımı çalıştıran A takım hocalarının misyonu genç oyunculara değer vermek olmalı. Maalesef mevcut teknik direktör Abdullah Avcı’nın altyapıdan A takıma oyuncu kazandırmak gibi kararlı bir duruşu yok. Transferle yani taşıma suyla değirmen dönmüyor. Borç artıkça artıyor.

Tam da bugünlerde Trabzonspor’un, Onursal Başkanımız rahmetli Mehmet Ali Yılmaz adına düzenlediği futbol okulları turnuvası çok değerli, çok önemli. Bana verilen bilgiye göre bu turnuvaya toplam 628 çocuk katıldı, katılıyor. Azerbaycan’dan, Kıbrıs’tan, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 2012-13 doğumlu çocuklar Trabzon’da kaynaşıyor. Gelecekte birer Yamal, Arda olmak için mücadele ediyor, hayal kuruyor. Trabzonspor kulübünü ve bu turnuvaya maddi manevi destek veren Tek-Art Yönetim Kurulu Başkanı Soner Yılmaz’ı alkışlıyoruz. Trabzonspor kulübü altyapıda başlattığı bu yeniden yapılanmayı kararlılıkla sürdürmeli…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap