SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sizlere bu büyük mirası bırakan efsaneler çileli yollardan geçti bulunduğunuz yerin kıymetini bilin
4.03.2022

EFSANE 61 Maç-Trabzonspor Tarihi kitabım camiada çok beğenildi. Gerçekten güzel bir eser oldu. Eksikleri olsa da büyük bir takımın yarım asırdan hatta yüzyılın başından başlayan tarihini kaleme almak, bunu 360 sayfaya sığdırmak kolay değil. Hele lige çıktığı günden beri Türk futbolunun temel taşlarından biri olan, sayısız sporcu ve spor adamı yetiştiren bir kulübün tarihini yazmak gerçekten ciddi emek ister. Bu eseri uzun uzun anlatacak değilim. Yüzlerce Bordo-Maviye aşık insan bu eseri satın aldı. Birçoğunada kitabı kendi ellerimle verme imkânı buldum. Ama çok azı Trabzonspor U 19 Takımımıza kitap verirken kadar mutlu etti beni.

İstanbul’da Trabzonspor aşığı bir iş adamımızın ki, çok ön plana çıkmak istemeyen ama U 19 takımına her zaman destek veren eski bir yöneticimiz kendileri- desteği ile takımın kamp yaptığı otelde oyuncularla bir araya geldik. Her birine bu kitabı büyük bir gururla takdim ettim. Onlarla kısa kısa konuşma fırsatım da oldu. Ama yoldan gelmiş ve yorgundular. Programa göre odalarına gidip dinlenmeleri gerekiyordu.

Oysa ben bu buluşmada küçük bir konuşma yapmayı planlamıştım. Onlara,  ‘Bu eser Trabzonspor’un şanlı geçmişini anlatıyor. Sizler ise geleceğimizsiniz’ diyecektim. Ve devamla, ‘Bu kitabı okuduğunuzda göreceksiniz ki sizlere bugünleri miras bırakan büyükleriniz öyle çileli yollardan, öyle zorluklardan geçtiler ki, bulunduğunuzun yerin kıymetini biliniz’.

‘Sizler 5 yıldızlı otellerde kalıyor, ülkenin en güzel alt yapı tesislerinde antrenman yapıyor, harika formalar, kramponlar, toplarla çalışıyorsunuz ama efsane oyuncuların birçoğu bu imkânlardan mahrumdular. Onların zamanında ülkede birkaç çim saha vardı. Üzerlerindeki formayı çıkartıp seyirciye atamazlardı, çünkü formanın yedeği yoktu. Çivili kramponlar giyerlerdi ve zamanla çiviler ayaklarına batardı. Ama onları farklı kılan azimleriydi. Hem saha içiyle hem de saha dışı etkenlerle mücadele etmeleriydi.

Sizlerden Ali Kemal, Hami, Fatih Tekke olmanızı beklemiyoruz. Olsanız iyi olur ama şunu unutmayın 40 seçilmiş oyuncusunuz ve bulunduğunuz şehirdeki her çocuğun hayal ettiği yerdesiniz. Size verilen bu imkânları değerlendirin. Hami olmasanız da Lemi olun, Bekir olun, Soner olun, teknik direktörünüz Hasan Üçüncü gibi atom karınca olun.

Sizler henüz hiçbir şey başarmadınız. Lakin önünüzde büyük bir fırsat var. Bu fırsatı değerlendirin. Vaktinizi sadece telefonla geçirmeyin. Kitap okuyun. Mesela futbolcuların hayat hikâyelerini okuyun. Kaptan’ı okuyun, Beckham’ı okuyun, Mesut Özil’i, Zlatan’ı, Alex’i, Muhammed Ali’yi okuyun.

‘Benim Hikâyem’de David Beckham ne diyor biliyor musunuz, ‘Bugün büyük kulüplerle sözleşme imzalayan bazı genç oyuncular kendilerini bir şey sanıyorlar. Bizim kuşağımızda durum böyle değildi. Öyle olsaydı da Eric bizi hizaya sokardı”. Eric yani alt yapıdaki teknik direktörü. Kendinizi şu yaşta bir şey sanmayın.

Aynı eserde şunları da söylüyor Beckham, ‘İşler yoluna gitmezse bu alt yapıdan çıkmanın tek yolunun daha aşağıya düşmek olduğunu biliyordum. Size en iyilerle birlikte olma şansı verildiğinde bu şansı kullanmanız gerekir’. Bu şansı kullanın.

Şunu da yapın. A takımın maçlarına gidin. Orada sizin mevkinizde oynayan oyuncuları izleyin. Bir gün o oyuncuların yerinde oynayacağınızı hayal edin.

Şunu unutmayın Trabzonspor alt yapısında yer alıyor olabilirsiniz ama daha hiçbir şey başarmadınız. Bu takım için de daha hiçbir şey yapmadınız. Sıkı çalışın ve bahanelere sığınmadan bu zor sınavı geçin. Daha fazla özveride bulunun. Her gün bir önceki günden daha iyi olmak için çabalayın.

Göreceksiniz bir gün hayallerinize ulaşacaksınız. Elinizdeki bu tarihi kitabın içine gireceksiniz. Belki biz, belki başkaları sizin de hikâyenizi yazacak.

Ve son bir söz; ‘Bir gün buradan başka bir yere giderseniz de şehre küsmeyin. Bu şehirde her aile çocuğunun futbolcu olmasını ister dedik ya. İşte o ailelerin hayallerinin yerinde sizler varsınız. Sizi kıskanabilir, yetersiz görebilir, oynadığınız maçlarda ıslıklayabilirler. Bunları yaşamamak için oyununuzla onları susturun”.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap