SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kömürleri yakın kıyamet yakın
1.10.2021

Her gün uyandıktan sonra elinizde çay bardağı ya da kahve fincanı ile çıkıp dışarıyı seyrettiğiniz balkonunuzdan, bu kez farklı bir manzara gördüğünüzü hayal edin. Her sabah o saatlerde çocukları almaya gelen okul servisi orada değil. Biraz ilerideki simitçi de yok. Aslına bakarsanız gariplikler bununla da sınırlı değil. Etrafta başka bir araba, başka bir insan da yok. İçinizi karartan koca bir delik, daha dün orada durmakta olan koca sokağı ve etrafındaki birçok binayı da yok edercesine her yeri kaplamış. Yeni manzaranız neredeyse yirmi metre genişliğinde, yani arka arkaya iki otobüsün sığabileceği bir delik. Derinliğini fark edince daha da korkuyorsunuz. Çünkü elli metrenin üzerinde derinliği olan, içine yirmi katlı küçük bir gökdelenin sığabileceği bir delik bu.

Hayali bile korkunç değil mi? Keşke gerçekten hayal olsaydı! Çünkü özellikle son on yıl içerisinde sayıları yirmiye yaklaşan bu devasa delikler Sibirya’da aniden ortaya çıkıyor ve dünyayı şok etmeyi başarıyorlar. Bildiğiniz gibi dünya içinde yaşadığımız zaman dilimi içerisinde hızla ısınmakta olan bir gezegen. Bunun birçok nedeni olsa da en çok bilinen ve dile getirileni atmosferde bulunan karbondioksit. Karbonun bir yorgan gibi atmosferi kaplayarak dünyanın soğumasını engellemesinin en önemli sonuçlarından birisi de, çok soğuk bir iklime sahip olan Sibirya’daki toprak ve kaya yapısının donmuş yapılarının bozulması. Isınan bu yapının gevşemesi ile toprağın iç kısımlarında milyonlarca yıldır bulunan metan gazı ani patlamalarla açığa çıkıyor ve bunu yaparken devasa delikler oluşturuyor. İşte bu metan gazı, daha ünlü olan karbondioksite göre onlarca kez daha etkili olan ve dünyayı çok daha fazla ısıtan, tam bir ölüm gazı.

Üstelik karbondioksit ağaçlar, kabuklu deniz canlıları gibi yerlerde tutularak hapsediliyorken, ondan çok daha fazla ısıtıcı etkiye sahip metan için böyle bir engel de yok. Yani, kömür ve benzin gibi yakıtları bolca kullandığımız için açığa çıkan karbondioksit dünyayı ısıtarak Sibirya’da donmuş halde bulunan toprağı gevşetiyor. Sonra o gevşeyen topraktan çıkan metan, dünyayı karbondioksitten çok daha fazla ısıtıyor. Nasıl bir çıkmaz yolun içinde olduğumuzun ve hayat tarzlarımızı değiştirmezsek nasıl bir sonun bizi beklediğinin farkında mısınız? Birçoğunuz için gerçek olamayacak kadar kötü görünen bu manzara tahmin ettiğimizden çok daha yakın bir gelecekte bizi bekliyor durumda. Golf sahalarında topları deliklere atmakla meşgul olan insanoğlu, kendisinin mahallesi ile birlikte devasa bir delik tarafından yutulmak üzere olduğunu hissettiğinde pişman olmak için bile vakti kalmayacak. Dünyadaki cehennem sandığımızdan çok daha yakın olabilir. Buna hazır mıyız?

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap