SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dış gebelik nedir?
8.03.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım, Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bu nedenle toplumun her alanında çalışan, üreten, değer katan, anne olan, evlat yetiştiren ve geleceğe katkı sunan tüm kadınların bu anlamlı gününü kutlamak istiyorum. Bu hafta, kadın sağlığında önemli bir konu olan ve geç dönem de fark edildiğinde hayatı tehdit eden sağlık problemlerine yol açan dış gebelik konusuna yer vermek istedim. Belki de çoğunluğunuzun hiç duymadığı ve aşina gelmeyen bu konuya ilk önce tanımıyla başlayalım. Sağlıklı bir gebelik, gebelik kesesinin Rahim içine yerleşmesi ile başlar. Eğer gebelik kesesi Rahim içine yerleşmez ise buna dış gebelik adı verilmektedir.

 

Dış gebelik nerelerde olur?

 

Gebelik kesesi rahim dışında en sık tüplerde yerleşir. Tüpler yumurtanın rahim içine iletilmesini sağlayan boru şeklinde yapılardır. Ayrıca yumurtalık üzerine, karın boşluğuna yerleşebilir. Diğer dış gebelik olarak tanımlanan yer ise rahim içinde geçirilmiş sezeryan dikiş izinin üzeridir. Son yıllarda sezeryan oranlarının artması ile bu tür dış gebeliklere daha sık rastlanır olmaya başlanmıştır. Geçirilmiş enfeksiyonlar dış gebelik riskini artırır! Daha önce geçirilmiş enfeksiyonlar ya da ameliyatlara bağlı olarak tüplerin yapısı bozulabilir. Sağlıklı fonksiyon göremeyen tüpleryumurtanın burada döllenerek tutunmasına neden olabilir.Gebelik tüp içinde büyümeye devam eder. Çok ince olan tüpün duvarını aşındırarak yırtılmasına neden olur. Sonrasında iç kanama ve şok tablosu gelişerek anne hayatını tehdit edebilir. Çikolata kistleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kısırlık tedavisi görmek, spiral ile korunurken gebe kalmak ve daha önce dış gebelik geçirmiş olmak riski artıran durumlar olarak sayılabilir.

 

Nasıl belirti verir?

 

Dış gebeliğin klasik belirtileri adet gecikmesi ile birlikte lekelenme ve karın ağrısıdır. Ağrı genellikle karında tek taraflı olur, bıçak saplanır şekilde keskin olabilir. Hafif başlayarak giderek şiddetini arttırabilir. Beraberinde baş dönmesi, halsizlik, bayılma gibi bulgular olabilir. Bulantı kusma eşlik edebilir. Bu şikayetler akut apandisit, böbrek taşları, karın içi enfeksiyonlarda da görülebileceği için farklı hastalıklarla karışıp tanı gecikebilir.

 

Dış gebelik tanısı nasıl konulur?


Karın ağrısı ve adet gecikmesi ile acil servise başvuran kadınlarda gebelik testinin pozitif olması şüphe uyandırıcı olmalıdır. Ancak bu durum düşük tehdidinde de ortaya çıkabilir. Ultrasonografi ile gebelik kesesinin yerinin tespit edilmesi gereklidir. Bazen ilk değerlendirilmede kesin tanı konulamayabilir. Kadın doğum uzmanları tarafından ayaktan ya da hastaneye yatırılarak izlemek gerekebilmektedir.

 

Tedavi nasıl yapılmalıdır?

 

Dış gebelikte tedaviye yön verecek en önemli husus hastanın genel durumudur. Eğer hasta şok tablosunda gelmiş ya da iç kanama tespit edilmiş ise derhal ameliyata alınmalıdır. Eğer genel durum iyi ise ilaç tedavisi denenebilir. Burada hastanın sonraki gebelik beklentisi, ek risk faktörleri tedaviye yön vermektedir.

Özellikle sezeryan bölgesine yerleşen dış gebeliklerin takip edilmesi ve ilaç tedavisi yüksek riskler içermektedir. Tüpler içine yerleşen dış gebelikler eğer erken gebelik haftalarında tespit edilmiş ise ilaç tedavisine yanıt iyidir. Ancak gebelik haftasının ilerlemesi tedaviye yanıt oranlarını düşürmektedir. Olası riskler konuşularak tedaviyi yönlendirmek doğru olacaktır.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

 

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekininstagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap