SON DAKİKA
SON DAKİKA


Doğum Kontrol Hapları ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
17.11.2019
İyi pazarlar değerli okurlarım...
 
Bu hafta aile planlamasında kullanıla en etkin yöntemlerden biri olan doğum kontrol hapları ile ilgili sizlere bilgi vereceğim.

Doğum kontrol hapları 1960’lı yıllarda kullanılmaya başlanan modern doğum kontrol yöntemleri arasındaki en başarılı yöntemlerden biri.

Yıllar içinde bu haplar geliştirildi ve içindeki hormon içerikleri en düşük miktarlara düşürülerek yan etki oranları azaltıldı. Günümüzde doğum kontrolü dışında pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadırlar.

Ancak yaklaşık 60 yıldır kullanılan bu yöntemle ilişkili olarak insanlar arasında zamanla gelişen yanlış inanışlar bu haplara karşı güvenilirliği azaltmıştır. Şimdi yanlış inanışların doğrularına bir göz atalım.

Doğum kontrol hapları kısırlığa yol açar mı?

Hapları kullanan genç ve henüz çocuğu olmayan kadınların en büyük korkusu gebe kalamamaktır. Özellikle yeni evli kadınlar doğum kontrol yöntemi olarak hapları tercih ettiklerinde çevreden gelen baskılarında etkisi ile doğum kontrol hapını kullanırken endişe duyarlar. Ancak haplar bırakıldıktan hemen sonraki ay yumurtlama fonksiyonu geri gelir. Bunun yanında kullandıkları süre boyunca kadınların düzenli adet görmelerini sağlar. Aylık ya da üç aylık iğne kullanan kadınların aksine hap kullanımı sonrasında doğurganlığın geri dönüşü hızlı olmakta ve gebe kalmakta problem yaşanmamaktadır.

Doğum kontrol hapları kilo aldırır mı?

Kadınlar arasında en çok tedirginlik yaratan konu hap kullandıklarında hızlı kilo almaktır. Ancak düşük dozlu doğum kontrol haplarının en önemli etkilerinden biri kilo  aldırmamasıdır. Hatta vücutta su tutulumunu da engellerler. Bunun yanında polikistik over sendromu olan kilolu kadınlarda ciltte sivilcelenme, kıllanma artışını tedavi etmek içinde sıklıkla verilmektedir.

Bebekte sakatlık yapar mı?

Doğum kontrol hapları düzenli kullanıldığında gebelik oluşma ihtimali yoktur. Ancak hapların alınması unutulduğunda bu ihtimal söz konusu olabilir. Bu nedenle her gün aynı saatte genellikle gece yatmadan önce alınması önerilmektedir. Tek bir hap unutuldu ise sabah hatırlanır hatırlanmaz hapın alınması ve yine normal kullanım saatinde devam edilmesi önerilmektedir. Eğer iki hap unutulmuş ise kutuya devam ederken 1 hafta ek bir korunma yöntemi ile korunmak gereklidir. Üç hap unutulmuş ise kutuyu atıp yeni kutuya başlamak gerekir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar eğer gebe kalmış ise anomali ihtimali çok düşüktür. Hap kullanımı unutulmuş ve gebe kalma endişesi var ise ertesi gün hapı kullanılabilir.

Emziren kadınlar kullanamaz mı?

Doğumdan sonraki ilk altı ay doğum kontrol hapı önerilmez. Altı aydan sonra bebek ek gıdaya geçince düşük dozlu hapların kullanılmasında sakınca yoktur. Bebek üzerinde olumsuz etkiye yol açmaz.

Doğum kontrol hapları kanser yapar mı?

Aksine pek çok kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Doğum kontrol hapları rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Özellikle bu etki her kullanılan yıl daha fazla artmaktadır. Bunun yanında bağırsak kanseri gelişiminde koruyucu etkisi bulunmaktadır. Memede bulunan iyi huylu hastalıkların oluşumunu engeller. 

40 yaşından sonra doğum kontrol hapı kullanılmaz mı?
 
Günümüzde kullanılan düşük dozlu doğum kontrol hapları 40 yaşından sonra da güvenle kullanılmaktadır. Ancak kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Özellikle sigara içen kadınlarda 35 yaşından sonra hap kullanımı önerilmez. Bunun dışında hipertansiyon, diyabet, obezite gibi kronik problemleri olan kadınlarda dikkatli kullanılması gerekmektedir. 40 yaş sonrasında adet düzensizliği, yoğun kanama, yumurtalık kistleri gibi problemler sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda tedavi amacıyla da sıklıkla doğum kontrol hapları tercih edilmektedir. Çikolata kistleri, polikistik over sendromu, premenstrual sendrom olarak bilinen adet öncesi gerginlik ve sancılı adet görme gibi genç kızlarda
sıklıkla karşılaşılan sağlık problemlerde de doğum kontrol hapları tedavi amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Doğum kontrolünde amacın istenildiği zamanda istenilen sayıda çocuk sahibi olmak olduğu unutulmamalıdır.

Merak ettikleriniz ve sorularınız için yesimbayoglutekin@
yahoo.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap