SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gebelikte aşı yapılır mı?
12.01.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında uygulanan aşılama ve gebelikteki öneminden bahsedeceğim. Öncelikle aşının ne olduğu ve neden kullanıldığını anlatalım.

Aşı nedir?

Vücudun bağışıklık sistemini uyararak hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için uygulanan biyolojik maddelerdir. Virüsler ve bakteriler gibi mikroplara bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardan ve bu hastalıkların ortaya çıkaracağı kötü sonuçlardan sağlıklı bireyleri korumak için uygulanmaktadır.

Mikroplar hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da salgıladıkları toksin denilen zehirlerin etkisi ortadan kaldırılarak aşılar geliştirilmektedir.

Kişiler aşılandıktan sonra bağışıklık sistemi uyarılmakta ve hastalıktan korunmak için antikor adı verilen koruyucu maddeler üretilmektedir. Hastalık ile karşılaşıldığında bu antikorlar aktifleşerek vücutta hastalığın oluşmasını engellemektedir.

Hangi hastalıklar için aşı uygulanılmaktadır?

Difteri, boğmaca ve tetanoz için karma aşı çocukluk çağında yapılmaktadır. Çocuk felci aşısı yine çocukluk çağında uygulanılan aşılardır. Verem için BCG aşısı uygulanır. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık için uygulanan KKK aşısı kızamığa bağlı oluşan zatüre, doğumsal kızamıkçıktan, kabakulaktan ve oluşturduğu kötü sonuçlardan koruyucudur. Hepatit B aşısı sarılık, siroz ve karaciğer kanserine karşı koruyucudur. İnfluenza aşısı  menenjit, zatüre ve orta kulak iltihabına karşı koruyucudur. Suçiçeği aşısı, pnömokok aşısı, hepatit A aşısı, grip aşısı  gibi pek çok aşı çeşidi bulunmaktadır.

Aşıların tam olarak bağışıklama sağlaması için belirli aralıklarla uygun sayıda yapılmaları önemlidir. Tek doz koruyuculuk için yeterli değildir.

Kimler aşılanmalıdır?

Bütün çocuklar doğar doğmaz aşılama programına alınmalıdır. Ancak aşı sadece çocukluk çağı için gerekli değildir. İleri yaşta olanlar, kronik hastalıklar, bağışıklık sistemi güçlü olmayan bireylerin grip ve pnömokok için aşılanmaları gerekir. Tetanoz aşısı da erişkin yaşta özellikle tetanoz açısından risk oluşturan yaralanmalarda mutlaka tekrarlanmalıdır. Ayrıca sağlık çalışanları ve öğretmenler gibi kalabalık ortamlarda çalışan ve enfeksiyonlara maruz kalma riski yüksek olan bireylerinde kendilerini korumak için aşılanmaları gereklidir.

Gebelikte hangi aşılar uygulanabilir?

Kadınların gebe kalmadan önce aşılanmaları tercih edilir. Özellikle kızamıkçık gibi gebelikte geçirildiğinde bebekte sakatlık yapma ihtimali olan hastalıklara karşı aşılanma gebelik öncesinde mutlaka yapılmış olmalıdır.

Canlı aşı (kızamıkçık, kızamık, kabakulak, poliomyelit) aşısı uygulanan bireyler aşıdan sonraki üç ay içinde korunmalı gebe kalmamalıdır. Gebelikte aşı uygulamaları ilk üç aylık dönemden sonra yapılır. Tetanoz gebelikte rutin uygulanan tek aşıdır.

Hastalık riski yüksek olan durumlara grip ve pnömokok aşısı gebelikte yapılabilir.

Aşı reddi nedir?

Son yıllarda basında ve sosyal medyada yer alan bir takım yanlış bilgilendirmelere bağlı olarak kişiler aşı olmayı reddetmektedir.

Özellikle aşıların içinde yer alan koruyucu maddelerin otizmle ilişkili olduğuna dair yapılan yayınlar bu durumda etkili olmuştur. Ancak bu durum aşı sayesinde artık toplumda çok az oranda görülen hastalıkların artmasına yol açmaktadır. Kızamık, boğmaca ve difteriye bağlı ölümler artmaya başlamış suçiçeği riski yaklaşık 9 kat artmıştır. Sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bireyler için çocuklarınızdan aşı hakkını esirgemeyin.

Sağlık ve esenlik içinde mutlu günler dileklerimle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için yesimbayoglutekin @yahoo.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap