SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gebelikte egzersiz
7.06.2020

İyi haftalar değerli okurlarım,

Koronavirüs pandemisi nedeniyle sosyal hayattan evlerimize çekildiğimiz dönem artık yavaş yavaş normalleşmeye başladığı. Bu dönemde hareketsizlikten dolayı hepimiz fazla kilolara sahip olduk. Özellikle anne adaylarımız bu dönemde sağlıklı gebelik süreci için gerekli olan hareketli yaşamdan uzak kalmak zorunda kaldı. Bugün ki yazımda gebelikte egzersizin önemine değineceğim.

Egzersizin faydaları nelerdir?

Anne adayı gebeliği sürecinde ortalama 12-15 kilo almaktadır. Gebelik sürecinde yapılacak egzersizlerin sağlıklı bir gebelik süreci ve rahat bir doğum süreci için pek çok faydaları bulunmaktadır.

Egzersiz yapmak kalbi güçlendirip solunumu düzenleyerek metabolizmamızın düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Vücut ağırlığını, yağ oranı ve kemik yoğunluğunu etkileyerek dengelemektedir. Kas ve iskelet sistemi üzerine etki ederek kasları güçlendirmekte, vücut duruşunu düzeltmektedir. Yapılan hareketler hamlaşmış adaleleri harekete geçirir, karın, kalça ve bacakları saran kas gruplarını güçlendirerek esnekliğini arttırır ve doğumu kolaylaştırır.

Anne adayının endişelerini azaltarak daha pozitif düşünmesini sağlar. Sosyal ve psikolojik olarak daha olumlu duygular hissetmeyi sağlar ve kendine güveni arttırır. Hamilelikte sık görülen halsizlik, kramp ve kasılmaları azaltır. Bacaklarda yavaşlamış olan kan ve lenf dolaşımını hızlandırır varis ve ödem sıklığını azaltır. Lohusalıkta annenin çabuk toparlanmasını sağlar.

Egzersiz sırasında nelere dikkat edilmeli?

Egzersiz programının düzenli ve sistemli şekilde yürütülmesi önemlidir. Başlangıçta hareket tekrarı ve süresini daha kısa tutun, kaslarınız güçlendikçe hareket sayı ve süresini kademeli olarak arttırın. Egzersize başlarken rahat kıyafetler giyinin, havalandırması iyi ferah bir ortamda egzersizi gerçekleştirin. Egzersiz sırasında dikkatinizi dağıtabilecek unsurları en aza indirin. Egzersiz öncesi mutlaka idrarınızı boşaltın. Herhangi bir ağrı durumunda hemen hareketleri bırakın.

Hamileyken hangi egzersizler yapılmalı

Anne adayları gebeliğin başından itibaren düzenli egzersizler yapabilirler. Hamileliğin ilk üç ayında haftanın 3-4 günü hafif tempolu yürüyüşler ile egzersizlere başlanabilir. Özellikle omurgayı destekleyen kasları güçlendirecek egzersizlere bu dönemde başlanmalıdır.

Hamilelik platesi son yıllarda daha sık tercih edilen egzersizlerden biridir. Anne adayının bedenini keşfetmesini sağlayan, bel ve sırt ağrılarını önleyen bu teknik aynı zamanda nefes ve gevşeme egzersizleri ile ruh dinginliğini de sağlamaktadır. Plates topu ve yer matı üzerinde yapılan hareketler karın, bacak ve kalça kasları üzerine gevşeme ve güçlendirme egzersizleri ile doğumu kolaylaştırıcı hareketler içermektedir. Benzer olarak hamile yogası da doğru nefes alma ve gevşeme tekniklerini içermesi ve bedenin kas grupları üzerinde kontrol sağlaması nedeniyle eğitmenler eşliğinde yapılabilir.

Hamilelikte yapılacak en kolay ve etkili egzersiz her gün yapılan düzenli tempolu yürüyüşler olmalıdır. Ayrıca yüzme ve su içinde yapılan egzersizler bu dönemde rahatlıkla yapılabilmektedir. Aynı zamanda suyun kaldırma gücü ve rahatlatıcı etkisi de bedeninizi daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.

Squat hareketi yani dizleriniz üzerine çömelme hareketi gebelikte düzenli olarak yapılması gereken ve doğumu kolaylaştırıcı hareketlerdendir.

Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalığı , akciğer hastalıklarıyla da düşük tehdidi, erken doğum gibi problemleri olan anne adayları egzersizlere başlamadan mutlaka uzman hekimlerden görüş almalıdırlar.

Sorularınız ve merak ettikleriniz için [email protected] mail adresi ve doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap