SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gebelikte nasıl beslenmeli?
10.11.2019

İyi pazarlar değerli okurlarım... Bugün gebelik sürecinde sağlıklı beslenmeden bahsedeceğim. Kadın hayatında çok önemli dönemlerden biri olan gebelik sürecinde anne adayının tükettiği her şeyin gelecek nesile aktarımda etkisi olacağı unutulmamalıdır.

 

Gebelik 9 aylık bir maraton ancak sağlıklı bir gebelik süreci için öncesindeki 3 ay da kadınlar için çok önemli. Bunun yanında sistemik hastalığı bulunan kadınların ilaçlarının gebelikte bebeğe zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi gerekli. Tabi ki diyabeti olan anne adaylarının da kan şekerlerinin düzenli olduğu dönemde gebe kalması bebeğin diyabete bağlı gelişebilecek sakatlıklardan korunmasında önem taşımakta.

 

Gebelikte kaç kilo alınmalı? Sağlıklı bir kadının gebelik sürecinde ortalama 12 kilo alması öngörülür. 7 kilonun altında ve 15 kilonun üzerinde kilo alınması istenilmeyen durumlardır. Eğer kilo alımı 7’nin altında oluyorsa bebeğin gelişimi olumsuz etkilenir. “Gelişme geriliği’’ dediğimiz beklenilen gebelik haftasından daha zayıf bebek doğurma ihtimali artacaktır. Bunun tersi de mümkün, eğer anne adayı aşırı kilo alırsa gebelik şekeri ortaya çıkabilir ve bebeğin aşırı kilolu doğmasına neden olur. Dengeli beslenme Gebelikte dengeli beslenme önemli protein, karbonhidrat ve yağ alımının belirli oranlarda olmasına dikkat edilmelidir. Tek yönlü beslenme doğru değildir.

 

Anne adaylarının özellikle gebeliğin 5. Ayından sonra kan şekerlerinde hızlı düşmeler görülebilir. Kontrol edilemeyen açlık hissi ile ortaya çıkar. Bu nedenle sık sık az az beslenme önerilir. 3 ana öğün yanında mutlaka 3 ara öğün alınmalıdır.

 

Günlük kalori ihtiyacının 500 kalori üzerinde alınması bebeğin sağlıklı gelişimi için yeterlidir.‘ Çift canlısın iki kişilik yemen gerekir’ ifadeleri doğru değildir. Bulantı kusmada zencefil Gebeliğin ilk üç ayında bulantı kusma şikayetleri nedeniyle anne adayı kilo alamayabilir. Bu dönemde sabah bulantılarına karşı tuzlu kraker, beyaz leblebi tarzı gıdalar kurtarıcı olabilir. Zencefil kullanımının da bulantıyı azaltıcı etkisi bulunur.

 

Çaydan uzak durun Demir eksikliği gebelikte en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Et içinde en yüksek oranda demir bulunduran besin, bunun yanında kuru bakliyatlar da demir içermektedir. Ayrıca pekmez de demir eksikliğinde tüketilebilir. Ancak bebeğin büyümesi ile besinlerle bu ihtiyacın yeterince karşılanamayacağı unutulmamalıdır.

 

Bu nedenle gerek duyulduğunda demir takviyesi almaktan çekinilmemelidir. Demir eksikliği kansızlığa yol açar. Hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkileyecektir. Demir takviyesi kullanırken bol bol C vitamini almayı unutmayın. Siyah çay ve kahveyi kesinlikle tüketmeyin.

 

Kalsiyum önemli Kalsiyum tüketimi gebelikteki önemli takviyelerden biri. Kalsiyum bebeğin kemik gelişiminde en önemli mineral. Bebek gelişirken annenin kalsiyum depolarını kullanır. Günlük ortalama kalsiyum ihtiyacı 1000 mg’dır. Günde 3 kase yoğurt, 150 gr peynir, 2 bardak süt tüketimi ihtiyacı karşılayacaktır. Mutlu ve sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle. Merak ettikleriniz ve sorularınız için yesimbayoglutekin@yahoo. com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap