SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hamilelikte Kaşıntıya Dikkat!
16.02.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta sizlere gebelik döneminde sık görülen bir şikayet olan kaşıntıdan ve öneminden bahsedeceğim.

Gebelik döneminde görülen cilt kaşıntıları, cilt hastalıklarının gebelikte alevlenmesi ya da gebeliğe bağlı ortaya çıkan cilt hastalıklarına bağlı ortaya çıkabilir. Bunların ayırımı önem kazanmaktadır.

Nedenleri nelerdir?

Gebeliğe özgü birkaç tane cilt hastalığı bulunmaktadır. Bunlardan en sık görülenin karın ve uyluklarda görülen kaşıntılı lezyonlardır. Özellikle hamilelikte oluşan çatlaklarda sıklıkla kaşıntı vardır. Genellikle göbek çevresinde kaşıntı olmaz. Anne ya da bebek sağlığı üzerinde olumsuz herhangi bir etkisi yoktur.

Gebelikte diğer sık görülen durum ise safra asitlerine bağlı gelişen kolestaz dediğimiz durumdur. Ciltte herhangi bir değişiklik yapmadan kaşıntıya yol açar. Bazen bu durum bebeğin gelişimini de olumsuz etkileyebilir ve bebeğin anne karnında gelişimi yavaşlar. Hatta fetaldistress dediğimiz bebeğin iyilik halinin olumsuz etkilenmesi ve nadir de olsa anne karnında ölümle sonuçlanabilir.

Ayrıca vücutta kabarcıklar oluşarak yayılan ve uçuğa benzetilen ağız tutulumu da yapabilen cilt hastalıkları vardır. Bu durum genellikle bağışıklık sisteminin gebelikte etkilenmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bebek üzerinde de olumsuz etkilere yol açan bir durumdur. Dikkatli takip edilmelidir.

Sedef hastalığı gebelik döneminde alevlenebilir ve yaygın tutulum gösterebilir. İlaç tedavisine dirençli olabilir. Gebelik sonrası depresyon bu hastalarda daha sık görülür. Akneler yani sivilceler de gebelikten etkilenir ve artış gösterirler. Kozmetik açıdan rahatsızlığa yol açabilir.

Hamilelikte cildinizi önemseyin

Hamilelik sürecinde anne ve bebeğin genel sağlığına odaklanılmaktadır. Genellikle ciltte yer alan değişiklikler ve cilt hastalıkları göz ardı edilmekte ya da önemsenmemektedir. Anne adayı gebeliği sürecinde cildinde pek çok değişikliklere şahit olmaktadır. Bunların en önemlileri renk değişiklikleri, lekeler ve çatlaklardır. Kaşıntı ise gebeliğin ilerleyen haftalarında ortaya çıkmakta ve anne adayının yaşam kalitesini önemli derecede etkilemektedir. Kaşıntıya bağlı uykusuzluk ve gerginlik de sıklıkla görülmektedir.

Cildin bakımında en önemli faktör nemlendirilmesidir. Gün içinde birkaç kez cildin nemli kalması için uygun losyonlar tüm vücut bölgelerine uygulanmalıdır.

Güneşten kaçınmak da çok önemlidir. Güneşin yol açtığı ultraviyole ışınlara bağlı hasarlanma gebelikte daha şiddetli etkisini gösterir. Özellikle yüzde görülen gebelik maskesi koyulaşır ve gerekli korunma sağlanması uzun süre kalıcı olacaktır. Mutlaka güneşe çıkmadan yarım saat önce cilde güneş koruyucu uygulanmalıdır. Gün içinde 3-4 saat aralıklarla yenilenmelidir. Sadece yazın değil kış aylarında da güneş ışınlarına karşı korunma sağlanmalıdır.

Cilt çatlaklarına karşı en etkin mücadele hızlı kilo alınmamasıdır. Ayrıca cilt bakımına gebeliğin ilk üç ayından itibaren başlanması ilerleyen aylarda cildin gerilmesine bağlı oluşan çatlaklara direnci arttırmada daha etkili olacaktır.

Doktorunuzu bilgilendirin

Hamilelik sürecinde cildinizde ortaya çıkan değişiklerden doktorunuzu bilgilendirin. Özellikle kaşıntının önemli bir bulgu olduğunu unutmayın. Kaşıntı sıklıkla basit tedbirlerle tedavi edilebilmektedir. Ancak bazı durumlarda bebeğinizin hayatını riske atabilecek hastalıkların habercisi olabilir. Bu konuda dikkatli olmak ve önceden koruyucu önlemler alınması hem anne hem bebek sağlığına katkı sağlayacaktır.

Sevdiklerinizle birlikte mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected]  mail hesabından ya da docdryesimbayoglutekininstagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap