SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kadınlarda şeker hastalığına dikkat!
5.01.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta önemli bir sağlık problemi olan diabetes mellitus yani halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığından ve kadınlarda neden olduğu sağlık problemlerinden bahsedeceğim.

Diabet nedir?

Vücutta insülin adı verilen hormonun yeterince sentezlenememesine bağlı olarak kan glukozun dengelenememesidir. Yediğimiz pek çok yiyecek vücutta karbonhidratların yapı taşı olan glukoza dönüşür. Glukoz hücre içine insülin sayesinde alınır. Eğer vücutta yeterince insülin salgılanmazsa glukoz hücre içine alınamaz ve kanda yükselir.

Diabetin tipleri nelerdir?

Diabetin iki tipi vardır. Tip 1 diyabeti olan insanlar yaşayabilmek için mutlaka insülin almalıdır. Çünkü vücutlarında insülin salgılanmaz.  Tip 2 diyabeti olan insanlarda insülin vardır ancak gerektiği gibi çalışmaz. Vücut insülinin etkisine direnç gösterir ve glukoz seviyelerini normale dönüştürmek için daha fazla insülin salgılaması gerekir. Yıllar içinde insülin seviyeleri yüksek seviyelerde tutulamadığı için diabet gelişir. Tip 2 diabeti olan insanlar uygun diyet ve tedavi ile kan şekerlerini kontrol altına alabilirler.

Diabet için risk faktörleri nelerdir?

 45 yaş üstü, kilolu, ailesinde şeker hastalığı olan, kan şekeri taramaları yüksek seyreden, tansiyonu ve kolesterolü yüksek olan, kalp damar hastalığı öyküsü olan , gebeliklerinde şeker hastalığı tanısı alan, 4 kilonun üzerinde çocuk doğuran ve polikistik over sendromu olan kadınlar risk altındadır.

Diabetin belirtileri nelerdir?

Tip 1 diabette aşırı halsizlik, sık sık susama ve idrara çıkma, istemsiz kilo kaybı, bulanık görme şikayetleri vardır. Tip 2 diyabette ayrıca yavaş iyileşen yara, kuru cilt, ayaklarda uyuşma his kaybı, sık sık tekrarlayan mantar hastalıkları ve enfeksiyonlar görülür.

Diabet tanısı nasıl konulur?

Kan şekeri düzeyi bakılarak tanısı kolayca konulabilir. En az sekiz saatli açlık sonrasında yapılan ölçüm yapılması gereklidir. Aç olmadan yapılan kan testi ile tarama yapılabilir. Tanı koymada en önemli test şeker yükleme testidir. Test yapılmadan önce bir gecelik açlık gereklidir. Yükleme testi birkaç saat sürer.

Diabet kontrol altına alınmazsa ne gibi problemlere yol açar.

Yüksek kan şekeri böbrek yetmezliğine yol açar. Körlüğe kadar giden görme problemlerine görülür. Ayakta damar ve sinir hasarına neden olur. Ağrı, hissizlik, iyileşmeyen yaralara yol açabilir. Hatta parmak, ayak ya da bacak kaybına yol açabilir. Yüksek kan kolesterol seviyeleri felç ve kalp hastalıklarına yol açar. Sık sık enfeksiyonlar görülür. İdrar yolu, genital enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları en sık görülenlerdir.. Gebelikte problemlere yol açar. Guatr hastalıklarına neden olur.

Diabeti olan kadınlar gebeliğe nasıl hazırlanmalıdır.

Genel sağlık durumunuzun değerlendirilmesi için gebelik öncesi mutlaka doktorunuza muayene olun. Gebe kalmadan birkaç ay öncesinde kan şekerlerinizin düzene girmiş olması gerekir. Eğer yüksek kan şekeri düzeyi ile gebe kalınırsa doğacak bebekte anomali riski artar hatta erken dönemde düşükler meydana gelebilir. Eğer insülin kullanıyorsanız gebelik ile birlikte insülin ihtiyacınız değişecektir. Eğer ilaç kullanıyorsanız gebelik sırasında insülin kullanmanız gerekebilir.

Diabetten korunabilir miyiz?

Korunmanın en önemli yolu düzenli egzersiz ve dengeli beslenmedir. Kilo kontrolü en önemli anahtar noktadır. Sağlığınız için gerekli olan kilo aralığında olmalısınız. Bu aralık vücut kitle indeksine göre hesaplanmaktadır. Dengeli beslenerek kolesterol ve kan basıncınızı normal aralıkta tutunuz. Günlük en az 30 dk düzenli egzersiz yapınız.

Merak ettikleriniz ve sorularınız için yesimbayoglutekin @yahoo.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap