SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kansızlık anne-bebek sağlığını tehdit ediyor
9.02.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım, Bu hafta kadın sağlığı için önemli bir problem olan kansızlık sorunundan bahsedeceğim. Kansızlık yani tıp dilinde anemi kadın yaşamında her dönemde görülebilmekle birlikte özellikle hamilelik sürecinde bebeği de etkilediği için mutlaka tespit edilerek tedavi edilmelidir. Hamilelik kansızlık riskini arttırır. Hamilelik sürecinin başlangıcıyla birlikte anne adayının vücudunda bebeğin sağlıklı gelişimi ve gebeliğin sağlıkla sürdürülebilmesi için çok sayıda değişiklikler oluşur. Bu değişikliklerin en önemlisi kan üretimi ile ilgili olmaktadır. Annenin kan dolaşımı bebeğe de yetebilmek için genişlemeye başlar ve daha fazla kan ve kan ürünleri üretilir. Kan üretiminde en önemli faktör demirdir. Bunun dışında folat, B vitamin kompleksi gibi pek çok mikrobesin de bu üretim için kullanılmaktadır. Yani sadece demir eksikliği değil, mikrobesin eksikliği de kansızlığa yol açmaktadır.

 

Nasıl belirti verir?

 

Genellikle halsizlik ve çarpıntı şikayetleri aneminin ileri evrelerinde kendini göstermektedir. Cilt rengi ve dudaklar solgun renkte görülür. Baş dönmeleri kendini yorgun hissetme sıklıkla en önemli şikayetlerdir. Ayrıca nefes darlığı, nefes almada güçlük görülebilir. Anne adayı unutkanlık ve konsantrasyon güçlüğünden şikayet edebilir. Aneminin tanısı erken dönemde konulabilir. Hamilelik sırasında yapılan rutin tetkiklerde anlaşılması mümkündür. Böylece anne adayında herhangi bir soruna yol açmadan tedaviye başlanılabilir.

 

Kansızlık için kimler risk altındadır?

 

Gebelik öncesi anemi tanısı konulan ve yeterli tedavi edilmeyen anne adayları risk altındadır. Ayrıca beslenmenin önemli rolü vardır. Vejeteryanlar ya da demir bakımından eksik beslenme riski arttırır. Ayrıca çay gibi demiri bağlayan ve vücuttan emilmesine engel olan ürünlerde kansızlığın artışına neden olur. İki yıldan daha sık aralıklarla doğum yapmak, üçten daha fazla doğum yapan kadınlar yine risk altındadır.

 

Anne ve bebek için riskleri nelerdir?

 

Gebelik sürecinde kansızlık problemi olan ve yeterli tedavi uygulanmayan anne adaylarında en önemli risk faktörü erken doğumdur. Ayrıca Bebek yeterince beslenemeyeceği için düşük doğum ağırlığı ile doğabilir. Bebek için diğer risk faktörü ise gelişme geriliğidir. Beklenen doğum haftasına göre bebeğin gelişimi daha geriden gelir. Anne adayına kan nakli gerekebilir. Doğum sırasında daha fazla kanama riski olabilir. Doğum sonrası yine kan kaybı riski yüksek olduğu için cerrahi müdahale ve yoğun bakım ihtiyacı artabilir. Doğum sonrası depresyon daha sık görülür. Annede kansızlığa bağlı halsizlik, çarpıntı ve baş dönmeleri bebeğin bakımının aksamasına yol açabilir.

 

Nasıl tedavi edilir?

 

Tam kan sayımında hemoglobin ve hematocrit değerlerinin düşüklüğü kansızlık tanısının kolayca konulmasını sağlar. Sonrasında aneminin tipine göre tedavi verilmektedir. Gebelik dönemi anemi için risk oluşturduğundan dolayı her anne adayına demir ve vitamin takviyesi yapmak önemlidir. Hastalık başlamadan önlem alınmış olacaktır. Anemi tedavisi uzun sürer. Kan değerleri normale dönse bile depoların dolması için en az 6 ay süre ile takviye alınmalıdır. Ayrıca beslenmenin de düzenlenmesi gereklidir.

 

Kansızlığı önlemek için nasıl beslenmeli? Demir açısından zengin gıdalar yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık, ıspanak, brokoli, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, nohut, mercimek, fındık, ceviz tüketilmelidir. Demirin vücuttan emilimini arttırmak için C vitamininden zengin gıdalar ile birlikte tüketimi faydalı olacaktır. Portakal, mandalina gibi narenciyeler, çilek, kivi domates sıkça tüketilmelidir. Folat ve B12 vitamini ihtiyacı için yine yeşil yapraklı sebzeler, narenciye ve kurubaklagillerin tüketimi önemlidir.



Mutlu ve sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle, merak ettikleriniz ve sorularınız için yesimbayoglutekin@ yahoo.com adresinden bana ulaşabilirsiniz

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap