SON DAKİKA
SON DAKİKA


Meme Kanseriyle mücadele
20.10.2019

İyi pazarlar değerli okurlarım bugün ki yazımı meme kanseri ile mücadele eden tüm cesur kadınlara atfedeceğim.

Meme kanseri kadın kanserleri içinde %30 görülme oranı ile en sık görülen kanser türüdür. Bu nedenle ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak seçilmiştir ve bu farkındalığı arttırmak için birtakım faaliyetler yürütülmektedir

Meme kanseri her sekiz kadından birinde görülüyor ancak erken tanı ile sağ kalımı arttırmak mümkün. Öncelikli olarak meme muayenesinin erken tanıda çok önemli bir yeri var. Her kadın kaç yaşında olursa olsun mutlaka kendi kendine meme muayenesini öğrenmelidir. Bunun dışında 40 yaşından sonra 2 yılda bir yapılan mamografi adı verilen görüntüleme tekniği ile erken dönemde meme de kitlenin saptanarak tedavi edilmesi mümkün oluyor. Özellikle anne, kız kardeş ve teyze gibi yakın akrabalarda meme kanseri mevcut ise meme kontrollerinin daha erken yaşta başlanması gerekebilir.

Kanserin tedavisi genellikle cerrahi ve beraberinde gerekli ise kemoterapi ve/veya radyoterapi (ilaç ve/ veya ışın tedavisi) ile tedavi kombine ediliyor. Unutmamalı ki ne kadar erken evrede tanı konulursa tedavi süreci o kadar kolay olacaktır. Cerrahi sırasında tümör boyutu çok büyük değilse meme kısmen alınabiliyor ya da çıkarılan memenin yerine protez konularak estetik olarak da kadının etkilenmemesi sağlanabiliyor.

Tedavi sürecinde uzun dönemde hastalığı kontrol altında tutabilmek için bir takım hormonal baskılayıcılar kullanılabilmektedir.

 

Meme kanseri tedavisi sonrası jinekolojik kontroller önemli:

Meme kanseri her geçen gün daha erken yaş gruplarında ve hatta gebelik döneminde karşımıza çıkabilmektedir. Kanser tedavi edildikten sonra uzun süreli pekiştirme tedavileri veriliyor. Hastaların rahim duvarı ve yumurtalık kanseri açısından mutlaka belirli aralıklarla kontrollerinin yapılması gerekli olabiliyor.

Özellikle ailevi kanser sendromu yönünden risk altındaki hastalarda eğer jinekolojik açıdan da risk mevcut ise çocuk sayısı tamamlandıktan sonra rahim ve yumurtalıkların alınması gerekebilmektedir.

Menopoz öncesi dönemdeki kadınlarda doğum kontrolü açısından mutlaka danışmanlık almaları gerekir. Çünkü kullanılacak bazı yöntemler hastalığın tetiklenmesi açısından risk oluşturabilir.

Meme kanseri tedavisi sonrası sağlıklı yaşamlarına geri dönen genç kadınlarda alınan kemoterapi sonrası erken menopoz oluşabilmektedir. Bunun yanında uygulanan tedavi sürecinde de yalancı menopoz oluşturulabilmektedir. Bu durumda menopozun vücutta oluşturacağı yan etkilerden hastaları korumak ve özellikle kemik erimesi gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasını engellemek için mutlaka destek tedaviler verilmelidir.

Meme kanseri tedavisi gören kadınlarda cinsel yaşam da olumsuz etkilenebilmektedir. Eşler arasında gerilime yol açabilen bu durum yine pek çok destek tedavi ile çözümlenebilir ve kadınlar eski sağlıklı günlerine rahatlıkla dönebilirler.

Sevdiklerinizle birlikte sağlık ve mutluluk içinde bir Pazar geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınızı [email protected]  mail adresine gönderebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap