SON DAKİKA
SON DAKİKA


PRP'nin kadın sağlığındaki mucizevi etkileri
13.10.2019

 
Her Pazar günü bu köşede siz saygıdeğer okurlarımızla buluşacağım. Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Şefi olarak hastanemizde hastalarımıza şifa dağıtmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu hafta PRP’nin Jinekoloji alanında klinik uygulamalarını neler olduğunu anlatmakla başlayalım.

Öncelikle PRP’nin anlamından başlayalım İngilizce ‘’PlateletRich Plazma’’ın kısaltması olan PRP trombosit olarak da bilinen ve kanın pıhtılaşmasında görev alan kan pulcuklarının yoğunlaştırılarak birtakım işlemlerden geçirilerek kullanılmasına verilen isimdir.

İlk kez 1980’li yıllarda klinik uygulamalarda kullanılan PRP bypass ameliyatları, diş ve kemik yenilenmesinde kullanılmaya başlandı. Günümüz de ise iskelet ve kas sistemi ile ilgili yaralanmalarda fizik tedavi ve ortopedi tarafından ayrıca dermatoloji ve plastik cerrahide yaygın olarak kullanılmaktadır.

PRP nasıl etki gösterir:

Kan pulcukları yara iyileşmesinde ve vücudun yenilenmesinde en önemli fonksiyon gören hücrelerdir. Yenilenme sürecinde görev yapan bir takım büyüme faktörlerini salgılarlar ve fibroblast denilen bağ dokusu oluşumunda görev yapan hücreleri uyararak kollajen yapımını tetiklerler.

Kadın hastalıklarında kullanım yeri nelerdir:

İnfertiliteden, idrar kaçırmaya kadar pek çok alanda yeri bulunuyor. Son yıllarda yumurtalıkların erken yaşlanması nedeniyle erken menopoza giren kadınlarda kullanımı gündeme geldi. Henüz etkileri kanıtlanmış olmasa da yumurtalık rezervi az olan hastalarda umut vadediyor.

Asıl kanıtlanmış etkileri idrar kaçırma ve genital gençleştirme işlemlerinde mevcut. Mesane boynunda gevşemeye bağlı olarak idrar kaçıran hastalarda cerrahi bir işlem uygulamadan PRP uygulaması ile iyileşme sağlamak mümkün.

Menopoz ya da normal doğuma bağlı olarak genital bölgedeki genişleme, sarkma şikayetlerinde de doku yenilenmesi ve kollajen salgılanmasını arttırarak etki gösteriyor.

Normal doğum sonrası meydana gelen çatlaklarda uygulandığında görüntüde iyileşme sağlıyor.

Cinsel fonksiyonlar üzerinde de olumlu etkileri kanıtlanmış. Cinsel ilişki de isteksizlik, uyarılma bozuklukları ve ağrı şikayetlerinde PRP uygulanabiliyor. Kullanım sonrasında cinsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etkileri gösterilmiş.

İnsanın kendi vücudunda üretilen ve hiçbir yan etki ya da alerjik reaksiyon riski bulunmayan PRP uygulamaları kadınlara mucizevi tedavi seçenekleri sağlıyor. Kadın doğum kliniğinde uygun ve seçilmiş hasta gruplarında PRP tedavisi uygulandığında yüz güldürücü sonuçlar almak mümkün.


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap