SON DAKİKA
SON DAKİKA


Rahimde görülen urlar kansızlığın nedeni olabilir mi?
10.05.2020

 
İyi haftalar değerli okurlarım,

Bugün anneler günü. Annelik fedakarlık, sevgi ve sabır demek. Anne olmak en kutsal ve bir o kadar da zor bir görev. Tüm annelerimizin anneler gününü kutluyorum. Evlatları ile birlikte geçirecekleri nice sağlıklı, mutlu yıllar diliyorum.

Bugün kadın sağlığı ile ilgili önemli bir konu olan myomlardan yani rahimde oluşan iyi huylu urlardan bahsedeceğim.

Myom nedir?

Myomlar rahmin kas dokusundan köken alan yumru şeklinde yapılardır. Rahmin farklı katmanlarında yer alabilirler ve bulundukları yere bağlı olarak farklı şikayetlere yol açarlar. Her on kadından dördünde görülebilen bu oluşumlar kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Genellikle doğurganlık çağında ortaya çıkarlar ve büyük bir kısmı hiçbir bulgu vermezler. Rahimde bir tane olabileceği gibi onlarca sayıya ulaşabilirler.

Kansızlığın nedeni olabilir?

Yavaş büyüyen yumrular olduğu için büyük kısmı herhangi bir şikayete yol açmaz, rutin kontroller sırasında tespit edilir. Rahim içine doğru uzanan submukoz myom dediğimiz oluşumlar şiddetli adet kanamalarına, hatta kansızlığa yol açabilirler. Bazı durumlarda kan değerlerini aşırı düşürdükleri için kan nakli dahi gerekebilir. Dirençli kansızlık durumlarında, tedaviye yanıt alınamazsa myom açısından değerlendirme yapılması gerekebilir. Kısırlığın nedeni olabilir

Myomlar kısırlığında önemli nedenlerindendir. Myomlar rahim duvarının iç yüzüne uzanıyorsa gebeliğin rahim içine yerleşmesini engelleyebilir ya da düşüğe neden olabilir. Tüplere yakın yerleşimli ise ya da rahminde ciddi şekil bozukluklarına yol açıyorsa döllenmeye engel olabilir. Gebelik döneminde myomlar hızlı büyüyerek ağrıya, kanamaya, erken doğuma neden olabilir.

Boyutlarının büyüklüğüne bağlı olarak karın ve kasık ağrısı, ele gelen kitle, karında şişlik, sık idrara çıkma, baskı hissi gibi şikayetlere yol açabilirler.

Hızlı büyüyen myomlar kansere dönüşebilir!!

Myomlar kadın hastalıkları içinde en sık ameliyata neden olan sağlık problemidirler. Myomların ameliyat dışı tedavisi yoktur. Ancak ameliyat edilmeleri için belirli şikayetlere yol açmaları ve bu şikayetlerinde tıbbi tedavilere yanıtsız olması gerekmektedir. Bu şikayetlerin en önemlisi dirençli kanamalar ve kansızlıktır. Bunun dışında boyutlarının çok büyük olması ya da takip sırasında beklenenden daha hızlı büyümesi de ameliyat gerektirir. Her ne kadar iyi huylu olsalar da nadir de olsa kansere dönüşme riski olabileceği akılda tutulmalıdır.

Ameliyat şekline yerleşim yerine göre karar verilmektedir. Rahmin boyutlarını aşırı derecede büyütmüş, çok sayıda myom varsa rahimin tamamının alınması gerekebilir. Tek başına ise ya da genç hasta rahminin korunmasını istiyorsa sadece myom alınabilir. Rahim içinde yerleşmişse histereskopi dediğimiz kamera sistemiyle rahim ağzından çıkarılabilir. Karnın içine doğru büyümüş yumru şeklinde ise laparoskopi ile alınabilir. Ancak myomlar tekrarlama eğilimindedir. Rahmin korunduğu durumlarda tekrarlama riskinin olabileceği ve bu riskin %25’e kadar çıkabileceği bilinmelidir.

Myomlar hastanın şikayet ve beklentilerine göre yönetilmesi gereken oluşumlardır.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.



 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap