SON DAKİKA
SON DAKİKA


Rahimde parça kalması ne demek
14.06.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta gebelikle ilişkili olarak karşılaşılan ve doğum ya da düşüğün bir komplikasyonu olan rahim içinde parça kalmasının nedenlerini anlatacağım.

Gebelik oluşurken bebekle birlikte bebeğin beslenmesini sağlayan plasenta dediğimiz bebeğin eşi olarak bilinen doku ile birlikte gelişir ve büyür. Doğum sırasında bebek çıktıktan sonra rahimin kasılması ile birlikte bebeğin eşi kendiliğinden ayrılır.

Plasenta bebeğin sağlıklı gelişimi için hayati öneme sahiptir. Hem bebeğe anneden gelen kanın pompalanmasını sağlamaktadır hem de bebek için gerekli hormon ve büyüme faktörleri gibi pek çok maddenin üretilmesinde rol oynar. Plasentanın görevi bebeğin doğumu ile sona erer.


Kimler risk altında


Rahimde parça kalması ifadesi gebelik sonlandıktan sonra bebeğin eşine ait dokunun bir kısmının rahim içinde kalmasını ifade etmektedir. Hem normal doğumda hem de düşük sonrası karşılaşılan bu durum için bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Özellikle erken gebelik haftasında oluşan düşüklerde plasenta tam olarak ayrılmaz ve bu nedenle rahim dokusunun kazınarak dokunun temizlenmesi gerekmektedir.  Ayrıca erken doğum, ileri anne yaşı, gebelik zehirlenmesi, bebekte gelişme geriliği olması, daha önce geçirilmiş sezaryen ile doğumlar, daha önce rahime yapılan müdahaleler, rahimde şekil bozuklukları gibi çok sayıda neden risk faktörü oluşturmaktadır.

Genellikle bebeğin eşinin rahim duvarına yapışma kusuru rol oynamaktadır. Bu kusur yukarıda saydığımız risk faktörleri ile sıklıkla bir arada olabilmektedir. Bunun dışında riskli gebelik süreci geçiren pek çok anne adayında bebeğin eşinde meydana gelen beslenme bozukluğu da bunda rol oynar.


Rahimde parça kaldığı nasıl anlaşılır


Bu durum en sık doğum ve düşük sonrası aşırı kanama ile kendini göstermektedir. Böyle gürültülü bir klinikte hemen müdahale yapılması hayat kurtarıcıdır. Bazı durumlarda küçük doku parçaları kalabilmektedir. Rahimin kasılması ile kendiliğinden atılabilirler. Uzun süreli lekelenme şikayetine yol açabilir. Beraberinde enfeksiyon gelişmiş ise yüksek ateş ve kötü kokulu akıntı eşlik etmektedir. Yapılan muayene ve ultrasonografi ile şüphe edilir. Kesin tanı için bazı durumlarda cerrahi müdahalede alınan dokunun incelenmesi ile tanı konulmaktadır.

Tanı konulduğunda hastanın kliniği çok önemlidir. Doku miktarı çok büyük değilse izlem ve ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak kanamaya neden olan büyük doku parçalarında anestezi eşliğinde müdahale yapmak gerekebilir.

Rahim içinde parça kalması tıbbi bir hata değildir. Plasenta denilen dokunun rahim duvarına yapışma kusuru ile ortaya çıkan bir sonuçtur. Tespit edildiğinde hastanın durumuna göre uygun şekilde yönetilmesi uzun vadede komplikasyon oranlarını düşürecektir. Doğum ve düşük sonrası gerekli kontrollerin zamanında yapılması bu durumun erken saptanması ve zamanında müdahaleyi mümkün kılacaktır.

Sevdiklerinizle birlikte mutlu ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz

 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap