SON DAKİKA
SON DAKİKA


Siğiller kanser yapar mı?
1.03.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım ,

Bu hafta genital siğiller ve bunların nedeni olan HPV yani açılımı humanpapilloma virüsünden bahsedeceğim. 4 Mart dünya HPV günü olarak kabul edilmiş ve bu nedenle ülkemizde ve dünyada HPV farkındalığının artışı için pek çok etkinlikler düzenlenmektedir. Bu nedenle ben de bu hafta HPV’ye yer vermek istedim.

HPV virüsü kanser yapar mı?

HPV virüsü yaklaşık 40 farklı alt tipe sahip bir virüs ailesinden oluşmakta ve hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalıklara neden olmaktadır.

İnsan vücudunda genellikle siğiller ile kendini gösterse bile pek çok kanserin gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir. Bu kanser tipleri arasında baş-boyun kanseri, gırtlak kanseri, akciğer kanseri, rahim ağzı kanseri ve anüs kanseri sayılabilir.

HPV virüsünün kanser yapan tipleri ile siğil yapan tipleri aynı değildir. Siğile yol açan tipler genellikle daha az kanserojenik etkiye sahiptir.

Kanser yapan tipleri ise genellikle belirti vermeden sinsice ilerleyerek kansere yol açar.

Ancak yapılan tarama testleri ile erken dönemde tanı koymak mümkün olacaktır. HPV virüsünün kansere ilerleme süreci yaklaşık 15 yıl sürmektedir. Tarama testleri sayesinde bu süreç ilerlemeden virüsü erken dönemde teşhis etmek ve yol açtığı hastalıkları tedavi etmek mümkündür.

Siğili nasıl tanırım?

Kadın ve erkeklerde genital bölgede ciltten kabarık et benine benzer yapılardır. Boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilir. Yüzeyleri düzensiz ve karnıbahara benzer şekildedir. Genellikle birden fazla lezyon bir arada olmaktadır. Bir bölgeden başlayarak etrafa yayılabilir. Anüs çevresinde de tutulum olabilir. Bu lezyonlar sıklıkla kaşıntıya yol açarlar. Temas ile bulaşırlar. Genellikle geçiş cinsel temasla olmaktadır.Tırnak aralarında kalabilir. El hijyenine dikkat edilmemesi durumunda başkalarına bulaş mümkün olabilir. Özellikle bebek bakımında eller özenle yıkanmalıdır. Genellikle genital siğiller HPV 6 ve 11 tiplerinden meydana gelir. Kansere dönüşmezler.

Siğilim var acaba kanser miyim?

Genital siğiller düşük kanser riskine yol açan HPV tipleri tarafından oluşturulur. Bu nedenle kanser riski çok düşüktür. Ancak beraberinde yüksek tipli HPV enfeksiyonu da bulunuyorsa risk artmaktadır. Bu durum yalnızca HPV testi yapılması ile anlaşılır. HPV testi genital bölgeden alınan sürüntüden yapılan genetik inceleme ile yapılır. Virüsün hangi tipe ait olduğu kolayca tanınabilir.

Siğiller nasıl tedavi edilir?

Küçük boyutlardaki siğiller lokal olarak sürülen ilaçlar ile tedavi edilebilir. Ancak boyutları büyük ise krioterapi dediğimiz dondurma ya da koterizasyon dediğimiz yakma işlemleri ile tedavi etmek gerekir. Lezyonlar tekrarlama eğilimindedir. Bu işlemlerin ara ara tekrarlanması gerekir.

HPV’den aşı ile korunabilirsiniz!

HPV’nin kansere yol açmasına engel olan aşıları mevcuttur. En sık görülen HPV 16 ve 18’e karşı koruma yapmaktadır. Bununla birlikte HPV 6 ve 11’e karşı koruma sağlayarak genital siğil oluşumunu da engellemektedir. Aşının çocukluk çağında yapılması önerilmektedir. Ancak 45 yaşına kadar hayatın herhangi bir döneminde aşının yapılaması yine koruyuculuk açısından önemlidir.

Sevdiklerinizle aranıza HPV’nin girmemesi dileğiyle.

Sorularınız ve merak ettikleriniz için [email protected] mail adresi ve doc.dr.yesimbayoglutekininstagram hesabından bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap