SON DAKİKA
SON DAKİKA


Korona Virüs Salgını Sonrası Dünya
18.04.2020

Korona Virüs sonrası dünyada sosyal yaşamda, ekonomik koşullarda ve yönetim anlayışında çok büyük değişikler olacaktır.

Bir kere tüm dünyada sağlığın ve sağlık çalışanlarının bir toplum için çok çok önemli olduğunu anlamayanlar da anladı. Küçük bir virüsün tüm dünyayı nasıl hizaya getirdiğini hep beraber gördük.

Sağlık söz konusu olunca tüm dünyanın bir bütün haline gelip ortak bir tasada birleşmesi ve ortak mücadele edilmesi gerektiğini tüm dünyanın anlamış olması gelecekte insanlığa bakış açımızın daha insancıl olması yönünde ümit vericidir.

Gözle görülemeyen bir virüsün, çökmez diye bilinen Amerika, İngiltere, İtalya gibi ülkelere nasıl diz çöktürdüğünü gördük, yaşadık. Bundan sonra sağlık yatırımlarına her ülkenin daha çok önem vereceği, hekimleri yetiştiren Tıp Fakültelerinin güçlendirileceği inancındayım. Tüm dünyada ve özellikle ülkemizde gerektiğinde hayatını insan sağlığına adayan hekimlerin ve diğer sağlık personelinin çok çok önemli olduğunun nihayet anlamış olması sevindiricidir.

Eskisi gibi, sokakta gördüğünüz arkadaşınızı veya tanıdığınızı öpme, gelişi güzel sarılma artık olmayacak ve olmamalı. Kapalı bir düğün salonuna veya eğlence yerine binlerce kişinin alınıp halay çekmesi gibi hareketler artık olmayacak veya bu konuda çok dikkatli olunacak.

Maçlara giden seyirci sayısında azalma olacak ve bu durum yıllarca sürecek. Spor kulüpleri eskisi gibi har vurup harman savuramayacak.

Turizm müthiş şekilde etkilenecek. Örneğin ben, gitmediğim güney Amerika, Çin ve Afrika ülkelerinin bir kısmını gezmek için yaptığım programları artık düşünmem bile mümkün olmayacak. Bu nedenle ülkelerin eskisi gibi turizmden milyarlarca dolar kazanma devrinin bittiğini hepimiz beraber göreceğiz.

Mali durumu iyi olanların şehirlerdeki merkezi kalabalık ortamlardan kaçıp daha az insanın yaşayacağı alanları tercih edeceğini düşünüyorum. Şehirlerin betonlaştırmak yerine daha çok yeşil alanların dikkate alacak bir şehirleşme sisteminin olması gerektiğini bu salgın bize fazlasıyla öğretmiş oldu. Tabiatı yok etmenin dünyaya nelere mal olabileceğini tüm dünyanın anlamış olduğunu tahmin ediyorum.

Eğitimde kalabalık okul ve sınıflar yerine internetin dolayısı ile uzaktan eğitimin daha çok kullanılacağı açık bir gerçektir.

Bu salgın, tüm dünya ülkelerinin olduğu gibi ülkemizin ekonomisini de önemli şekilde etkileyeceğini, bu nedenle bundan sonraki yatırım ve harcamalarımızda daha dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Şu anda dünyayı kurtaracak olan bu virüse karşı bulunacak aşıdır. Ancak bu aşının uygulamaya geçebilmesi için en az 1 yıllık bir süre gereklidir. Bu aşıyı bulup satışa çıkaracak ülke gelecek 50 yılını garanti altına alacaktır. Çünkü dünyadaki müşteri sayısı 7 milyar olacaktır.

Bu salgın, son salgın olmayacağından aşı üreten merkezlerin kapatılması yerine Almanların Robert Koch enstitüsüne yaptıkları gibi daha da güçlendirilmesi gerektiğini, dünyayı idare eden her devlet yöneticinin görmüş olduğunu anlamış olmasını dilerim. Büyük Atatürk'ün dediği gibi " Hayatta en hakiki Mürşit ilimdir, fendir" sözünden hareketle bilime çok daha fazla sarılmamız gerektiğine inanıyorum.

Salgın, gelişi güzel inançların ve hurafelerin insanlığa hiç bir yarar sağlamayacağını hatta zarar vereceğini açık seçik göstermiştir.

Bu salgın, dünyadaki genel politikaları ve politik sistemleri yeniden gözden geçirilmesine neden olabileceği gibi hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı kanısındayım.

Bir hekim olarak salgın bize geç gelmesine rağmen özellikle vakaların yoğun olduğu İstanbul’dan şehirlerarası yolculuğun devam etmesi, en azından büyük şehirlerde sokağa çıkma yasağının alınmaması, test sayısının uzun süre istenilen seviyeye ulaşmaması sonucu vakaların erken teşhis edilememesi, ibadet yerlerinin 2 hafta gecikme ile kapatılması, umreden gelenlerin çoğunun karantina altına alınmaması gibi nedenler salgının tüm gayretlere rağmen ülkemizin her tarafına yayılmasına neden olmuştur. Başlangıçta en az 3 hafta genel bir sokağa çıkma yasağı alınsaydı, salgının bu kadar yayılmayacağını ve bugün kaybettiğimiz vatandaşlarımızın en az yarısını kaybetmeyeceğimizi düşünüyorum. Bu arada sağlık bakanlığının ve bilim kurulunun canla başla çalıştıklarını, hekimlerimizin hastalarını çok başarılı bir şekilde tedavi ettiklerini özellikle belirtmek isterim.

Bu arada kendi sağlığını hiçe sayıp bu salgınla canı pahasına mücadele veren tüm sağlık çalışanlarını ve devletimizin her kademesinde bu salgının önlenmesine katkısı olan herkesi kutluyor ve alkışlıyorum. Bu uğurda şehit olanlara Allahtan rahmet diliyorum.

NOT: Değerli okurlar; Daha evvel takriben 10 yıla yakın gazetemizde “Eğitim, Bilim ve Sağlık” adında köşe yazısı yazdım. Ancak son yıllarda yoğunluğum nedeni yazılarıma ile ara verdim. Gazete yöneticilerinin de isteği üzerine haftada bir karşınızda olmaya çalışacağım. Bana sizlerle yeniden buluşma imkânı veren gazete yöneticilerine ve siz değerli okurlarımıza bu zor günlerde sağlık ve sevgi dileklerimle.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap