SON DAKİKA
SON DAKİKA


Organ bağışı
7.11.2019

Bir varmış bir yokmuş diye başlayan hikayeleri biliriz, pek çoğu mutlu sonla biter. Bir de mutlu sonu beklerken biten hikayeler vardır. Birinde varmış, birinde yokmuş, beklermiş, beklermiş. Bugün biraz onlardan bahsetmek istiyorum. Evet organ bağışı bekleyenler hastaları anlatmak istiyorum. Benim canım yandı başkalarının ki de yanmasın deyip , en büyük acısında dahi başka canlara umut olabilen koca yürekli insanlarımız var. 1 kişinin cenazesi bazen 7 ayrı kişiye umut olabiliyor. Bir yandan da yıllarca organ beklerken yakınlarıyla beraber her gün kendisi de ölen hastalarımız var. Bir gün değil her gün ölmek, öyle laf olsun diye söylenen bir söz de değil giden her günün ömürden gittiğini bilmenin gerçekliğini yaşamak.

Türkiyede yılda yaklaşık 30.000 kişi organ bekliyor ve ne yazık ki bunun 2500’ü organı beklerken ölüyor. Trabzon da nakil için organ bekleyenlerde bu rakam 2019 yılı için 682 kişi.

 683. Kişinin siz olmayacağının hiçbir garantisi yok. Sırada bekleyen binlerce kişi var ve beyin ölümü gerçekleşmiş uygun verici olabileceği halde organları toprakta çürüyecek yüzbinler var.. Yaşarken kıymetini bilmediğimiz organlarımız, biz ölünce kıymetli olacak çünkü toprak olup çürümesi lazım, öyle mi?  Halbuki 3 yaşındaki Ayşe bebeğin hayatını kurtarabilir ya da 20 yaşındaki Mustafa’ya yeniden bir şans olabilir. İşte o zaman asıl kıymetli olacaktır. Çürümesinden ise başka bir insana can olmayı düşünmez misiniz?

Bu konuda kafası karışık olanlar var gelin hep birlikte bunları yüksek sesle konuşalım koma hali ile beyin ölümü hali birbirinden tamamen farklıdır. Organ nakli beyin ölümü gerçekleştikten sonra yapılır ve beyin ölüm kararını çok donanımlı bir ekip karar verir.Bu işe  verilen emek öyle kulaktan dolma bilgilerle karalanacak kadar basit değildir Siz bağışçı olsanız bunu dünyaya ilan etseniz bile birinci dereceden akrabalarınız da bu kararınıza saygı duymalı. Onlar itiraz ederse nakil yapılamaz , yani bu konuda ne kadar yüksek sesle konuşursak çevremizi ne kadar bilinçlendirirsek o kadar fazla yol alırız. İşin bir de çok merak edilen dini boyutu var ki müftülüğümüz zaten bu konuda olumlu açıklamalar yapıyor. Trabzon Tabip Odası olarak bizlerin sağlık çalışanları ve halkımız için  bilgilendirme toplantıları olacaktır.

Bir  babanın feryadıydı “ Benim Can’ım gitti,  başka canlar gitmesin.” Hadi hep birlikte gayret edelim başka canlar gitmesin. Orhan bağışı konusunda  bilinçlendirmeyi arttırmak için yazılarım devam edecektir.   Sorularınızı bana mail yoluyla da ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap