SON DAKİKA
SON DAKİKA


Beslenmede doğru bildiğimiz yanlışlar
28.11.2021

Beslenme konusunda bilinen çok sık yapılan yanlışlıklardan bahsetmek istiyorum. Aslında bunları öğrenerek uyguladığımızda daha etkili olacak ve sürdürülebilirliğimizi arttıracaktır. Başta yağsız ibaresi altında yağsız süt, yoğurt tüketmek… Süt ve yoğurt konusunda yağsız seçeneklere gitmeye gerek yok. Süt, yoğurt gibi besleyici gıdaların yağlarından korkmamak gerekiyor, bunlar almamız gereken sağlıklı yağlardır. Bu yüzden süt ve yoğurdu olduğu gibi tüketin. Birçok meyve sebzeyi sıkıp öğün yerine içince daha faydalı olduğunu düşünmek…

Sebze suları faydalı olsa da birçok meyvenin lifi kabuklarında mevcuttur, biz meyveleri sıktığımız zaman şekerini ortaya çıkarmış oluyormuş, hem de örneğin portakalı 1 adet ile doyacakken, içecek olacak yapınca en az 3 tane kullanmamız gerekecek, bu hem kaloriyi arttıracak hem de lif yerine şeker miktarı yüksek bir içecek tüketmiş olacağız. Bu yüzden evet sebze suları tüketilebilir ama çoğunlukla maydanoz, salatalık gibi yeşil gıdaları sıkmak etkili olacak meyveleri ise ham halleri ile yemeniz daha sağlıklı olacaktır. Yağsız beslenme; beslenmede yağı azaltmak, salataları yağsız tüketmek doğru bir karar olmayacaktır.

Metabolizmada sağlıklı yağlara ihtiyacımız vardır. Salatalara porsiyona göre ortalama 1 tatlı kaşığı ham zeytinyağ dökerek kullanmalısınız, zeytinyağ ve tereyağdan korkmamalısınız, porsiyonu kontrol ederek kullandığınızda tüm yağlar vücut ve bağırsak sağlığı için muazzam gıdalardandır. Akşam 18.00’den sonra yemek yememe; beslenmenin herhangi bir saati yoktur, böyle bir öneride bulunmak doğru olmayacaktır, beslenmenizin saatlerini en iyi şu şekilde planlayabilirsiniz, uyumadan 4 saat önce ana öğünü, ara öğünde de 2 saat önce beslenmeyi kesmek en sağlıklısı olacaktır. Ya hep ya hiç beslenme yapılmaması gereklidir. Beslenme konusunda %80-%20 kuralını uygulamanız en sağlıklısı olacaktır. Yani genel olarak programınıza %80 derecesinde uyduğunuzda %20’lik dışına çıkılan kesim size asla kötü olarak yansımayacaktır. Beslenmede tek çeşit ile beslenme, beslenme çeşitlilik içeren bir programdan oluşmalıdır. Her vitamin mineralden faydalanılmalıdır. Bu nokta da sadece “x” diyeti ile bir beslenme programı oluşturulmaması gerekmektedir. Çeşit çeşit bir program yapmalısınız. Sürdürülebilir ve size iyi gelmelidir, beslenme, psikoloji, hareket hepsi bir bütün olarak ilerlemeli ve hepsini vücudumuzda yoluna koymalıyız, en sürdürülebilir beslenme programı böyle olacaktır, sağlıklı günler dilerim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap