SON DAKİKA
SON DAKİKA


Beslenmede 'Ödül günleri'
31.10.2020

 
2017 yılında International Journal of Obesity’de yayınlanan bir çalışma da düşük kalorili diyet yapan bireylerin iki haftanın sonunda diyetlerine ara vererek, sürekli diyet yapan bireylere göre daha fazla kilo ve yağ kaybettikleri bulunmuştur. Avustralyalı araştırmacılar 6 ayın sonunda nihayetinde birkaç kilo geri alsalar da, “hile günü” yapanların, hile yemeğine dalmayanlardan total de 18 kilo daha hafif olduklarını vurguluyorlar.

Bizim ülkemizde gözlemlediğim “cheat day” aslında bu araştırmada yapılan çalışmadan çok daha farklı bir cheat day olmuş oluyor burada yapılan hile veya ödül günü ne demek isterseniz şu şekilde planlanıyor;

Kişi iki haftalık süreçte sağlıklı beslenmesine devam ediyor,

Tüketmek istediğini gıdayı belirliyor ve ona bir öğün günü sunuyor örneğin Perşembe Akşam Yemeği gibi

Yani “tüm gün istediğimi yiyeceğim” şeklinde değil ve burada istediğimi yiyeceğim kısmında genelde aklınıza yüksek yoğunluklu gıdaları peş peşe yemek geliyorsa burada bir sorun var demektir.

Kişi günlük rutinine başlayarak, akşam ki öğününe gelmeden örneğin öğlen yoğun lifli bir sebze/salata tüketerek akşam ki yemeğe aç gitmek istemiyor, saldırı anından kendini korumak istediği için.

Günlük egzersizini de ihmal etmeden devam ediyor. Aslında bahsedilen “cheat day” bu şekilde gerçekleşmiş oluyor bunun neticesinde birey kendini her zaman “diyetteyim” psikolojisine sokmuyor ve istediği gıdayı tüketebildiği için kendini hiçbir gıdadan mahrum bırakmamış oluyor.

Doğru parametreler altında istediği gıdayı tüketebilen bireylerin çalışmada buna “diyet dolandırıcıları” deniyor sürekli kendini diyette tutan bireylerden daha fazla kilo kaybı sağlamalarının yanında iyi bir psikoloji ile ilerlemelerini de sağlıyor aynı zamanda.

Burada yemeğe aç gidilmemesinin bir sebebi de yani tüm gün kendimizi aç bırakıp akşam o hamburgeri yiyeceğim düşüncesi de çok yanlış olmasının bir göstergesi şudur ki;

Journal of Clinical Endocrinology Metabolism Çalışmasına göre vücudunuz bir kalori açığı hissettiğinde leptin seviyeleri düşer ve metabolizmanın yavaşlamasına ve enerji tasarrufu yapmasına neden olur bu nedenle tüm gün aç kalıp o yemeğe saldırmakta doğru bir hareket değildir.

Bu yüzden lütfen eğer aklınızdaki ödül günü tüm gün her şeyi yiyeceğim 6 günde sıkı bir diyet yapacağım olmamalıdır, bu sizi diyetten soğutarak başarıya ulaşmanıza engel olur. O yüzden “ödül günleri dengeyi sağlamaz kişiyi aşırı gıdaya teşvik eder”

Bu düşüncede olursanız siz o günü iple çekerek o gıdaya saldırı anı gerçekleştiri ve o gıda sizin için duygusal anlamda çok üst noktalara çıkarak, ilk üzüntülü anınızda yüksek ihtimal ona kavuşmak isteyeceksiniz.

Bu yüzden bu araştırmada yapılan “hile günü” son derece sürdürülebilir beslenme ama bizim yaptığımız kesinlikle böyle değil.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap