SON DAKİKA
SON DAKİKA


Emziklilik Döneminde Beslenme
15.08.2021

Hayatın en kıymetli zamanlarında biri olan yeni doğum yapan anneler için beslenme önerileri;

Gebelik yaklaşık 40 haftalık sürecin sonunda gerçekleşen bir andır, anneler ilk kez anne olmanın heyecanıyla paniklediği ve değişik duygu durumlarını sıklıkla yaşadığı bir süreçtir, bu süreci anneler için en kolay geçirmenin yolu onlara sakince destek olmaktadır.

Doğum sonrası ilk süt bebek için çok önemli, doğumdan sonra ilk 5 günde salgılanan koyu renkli sıvıya kolostrum adı verilir, içeriği ile yenidoğan bebeklerin ilk günlerde ki gelişimi için oldukça önemlidir.

Anne sütü içeriği ile; A vitamini, çinko ve sodyum düzeyi normal süte göre daha zengindir, antienfektik özellik taşır yani enfeksiyon önleyici özellik taşımaktadır. Steril ortamdan steril olmayan ortama gelen bebeği böylelikle enfeksiyonlara karşı korumaktadır.

Anne sütü içerik olarak; yağ, protein, laktoz, vitaminler (retinol, beta karoten, D, E, K, B12, B6, C, tiamin, riboflavin, nikotinik asit, biotin, folat), ve zengin mineral içeriği ( sodyum, potasyum, klor, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, iyot, çinko, manganez, selenyum) bulunur.

EMZİKLİLİK SÜRECİNDE ANNENİN BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?

-Anneler kesinlikle kalori kısma, kısıtlayıcı beslenme ve diyet psikolojisinde olmamalıdır.

-Anneler bu süreçte bol bol sıvı ve su tüketimi gerçekleştirmelidir.

-Ağır hamur işi, unlu, rafine gıdalardan uzak durarak daha doğal bir beslenme yöntemi ve beslenme uzmanı eşliğinde izlenmelidir.

-Sıvı alımı günde 3 litre kadar olmalı, içecek olarak ıhlamur, nane, papatya, şekersiz komposto gibi hafif içeceklerden faydalanılmalıdır.

-Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

-Vitamin ve mineral yönünden zengin sebze ve meyvelere her öğün yer verilmelidir.

-Çay kahve tüketimine dikkat edilmelidir, çay içilmek istendiğinde yemekten 1-2 saat sonra açık şekilde içilerek tüketilmesi faydalı olacaktır.

-İçeriği bilinmeyen gıdalardan uzak durulmalıdır.

-Sigara ve alkol, yapay tatlandırıcılar anne sütüne geçtiği için kullanılmamalıdır.

Bu süreçte anne ve bebek arasında bağın güzelce kurulması için anne psikolojisi çok önemlidir, bu süreçte gebe-emzikli kadınlara daha hassas ve yardımcı davranmak onlar için daha faydalı olacaktır.

BU SÜREÇTE HERHANGİ BİR GIDA SİZİN SÜTÜNÜZÜ ARTTIRMAZ.

Süt yapan tek etmen bol su içmek ve stresten uzak bir yaşamdır, bu süreci bebeğinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirerek, sağlıklı beslenerek ve bol su içerek geçirmenizi tavsiye ederim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap