SON DAKİKA
SON DAKİKA


En geçerli beslenme programı nedir ?
12.12.2021

Beslenme çok çeşitli programlardan oluşmaktadır. Herkesin parmak izi kadar özel ve farklı olmalıdır. Bu zamana kadar geçerli olan ve en sağlıklı görülen diyet Akdeniz Diyetidir. Akdeniz diyeti aslında dünya genelinde Med Diyeti olarak da bilinir. İlk olarak 1993 yılında Hardvard Halk Sağlığı ve Dünya Örgütü işbirliği ile Akdeniz Diyet Piramidi oluşturulmuştur. Daha sonları ilerledikçe bilinirliği ve popülerliği artmıştır. Bu beslenme programında sosyalleşme, kalabalık ortamlarda yemek yeme gibi sizi kısıtlamadan beslenmeye teşvik eden her olay desteklenmiştir. Beslenme piramidi nasıldır diye sorarsak, en alt kısımda sosyalleşme, eğlenme ve sosyal ortamlarda beslenme vardır, üst katmana çıktıkça; sebze ve meyveler, zeytinyağ, tahıllar bulunmaktadır.

Bir üst katmanda balık ve deniz ürünleri, onun üzerinde ki katmanda ise peynir ve süt ürünleri bulunmaktadır, en üst katmanda ise kırmızı et ve tatlılar bulunmaktadır. Buna ek olarak günlük olarak 2-2.5 litre su içimi ve haftada 1-2 kadeh şarap içiminin olabileceği söylenmektedir. Akdeniz beslenme tipine göre beslenme geçerliliği olan en sağlıklı beslenme yöntemidir, beslenmemizin çoğu sebze-meyve, zeytinyağlı yiyeceklerden ve tam tahıllardan gelmelidir. Beyaz et, balık tüketimi kırmızı et tüketiminden daha fazla olması gerekmektedir, süt ürünleri, yumurta belirli porsiyonlarda olmalıdır, kırmızı et ve tatlı içeren gıdalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Son yıllarda beyaz et tüketiminden ziyada kırmızı et tüketimi ülkemizde çok artmaktadır. Bunu önleme amaçlı beyaz et ve balık tüketimini beslenmemize eklememiz gerekmektedir, aynı zamanda sebze meyve tüketimine de dikkat etmeliyiz. Tam tahıllardan, kurubaklagillerden, yağlı tohumlardan, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerden çiğ olarak fayda sağlamamız gerekmektedir. Eğer sağlıklı beslenmek istiyorsanız izleyeceğiniz yollardan en güvenlisi Akdeniz Diyeti olacaktır, çünkü Akdeniz diyeti yıllardır kullanılan ve onaylı olan bir beslenme programıdır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap