SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ramazan ayında beslenme nasıl olmalıdır ?
18.04.2021

Ramazan ayı gelmesiyle birlikte, oruç tutmaya ve beslenmemizde oluşan düzen değişikliğine alışmaya çalışmaktayız. Çok uzun süre aç ve susuz kalacağımız için elbette yemek yemeğe başladığımız andan itibaren daha kontrollü bir beslenme düzeni oluşturmamız, sindirim sistemimiz için faydalı olacaktır. Hem böylelikle ramazandan kilo alarak çıkmamış oluruz.

Ramazan En Önemli Noktalar

1.     Kesinlikle iftarınızı su ile açın ve iftar-sahur arası iki litre suyu içmeye gayret gösterin biranda değil zamana bölerek tüketmeniz gerekmektedir.


2.     İftara çorbayla başlayıp bu çorbayı içip biraz beklemek, ana yemeğe hemen ve hızlı bir şekilde geçmemek, uzun saatler bu anı beklemişken zor olacağını elbette biliyoruz ama hazım problemleri yaşamamak açısından beklemek ve yavaş yemek bize çok iyi gelecektir.


3.     Her zaman salata ve yoğurt alternatiften ana yemekte faydalanmak gerekmektedir. Besin çeşitliliğini sağlamak adına, her gün et-tavuk ağırlıklı değil sebze ağırlıklı yemeklere de yer verilmelidir.


4.     Ramazan pidesi konusu, sadece ramazan özel olan pide konusunda elbette tüketim yapabiliriz ama porsiyon kontrollü ilerlemek faydalı olacaktır. Bir ramazan pidesi yaklaşık 12 dilim ekmeğe değer gelmektedir. 1 avuç içi kadar pide tüketimi iftarda elbette mümkün.


5.     İftar sonrası hazımsızlık yaşıyorsanız sade maden suyu içip, küçük dolaşma turları yapabilirsiniz.


6.     İftar sonrası ara öğün konusu, yapmak zorunda değilsiniz ama eğer yapmak isterseniz iftardan bir buçuk saat kadar sonra bir bitki çayı bu yeşil çay, rezene gibi çaylar olabilir yanına da bir-iki porsiyon meyve ile ara öğün yapabilirsiniz. Haftanın bir-iki günü kadar sütlü tatlı ile değerlendirme yapılabilir.


7.     Aynı zamanda salgın döneminden de geçtiğimiz için fiziksel aktivitemiz çok az, ramazanla da birlikte uyku sürelerimiz uzamış olabilir bu yüzden, eğer yapabiliyorsak iftardan önce 30-45 dakika yapamıyorsak iftardan sonra 30-45 dakika fiziksel aktivite yapmamız gerekmektedir. Bu kısa bir yürüyüş olabilir evde yapılan bir egzersiz olabilir.


8.     Sahur; sahur konusuna gelince sahura muhakkak uyanmak gerekmektedir, bu gün içerisinde kan şekerinizin korunması açısından faydalı olacaktır. Sahur da muhakkak en temel protein kaynaklarımızdan olan yumurtaya yer vermek gerekmektedir. Tahıl olarak 1-2 dilim tam buğdaylı ekmek tüketimi, yağ kaynağı olarak ceviz tüketimi ve bol yeşillik ile sahuru tamamlayabiliriz. Sahurda da bitki çayı tüketebilirsiniz.


9.     Ramazan ayı hem manen hem bedenen bir rahatlama ayıdır, bu yüzden yemeklere saldırmadan ruhumuzla birlikte bedenimizi de aslında az bir porsiyon yemekle doyurabileceğimizi fark etmemizi sağlayan bir aydır. Bu yüzden bu ay aslında kilo alarak çıkmak, bu aya çok uyum sağlayabildiğimizin göstergesi değildir. Bu yüzden bu beslenme önerileri ile güzel bir ay geçirmenizi diliyorum, hayırlı ramazanlar.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap