SON DAKİKA
SON DAKİKA


Toplumda sık görülen vitamin mineral eksiklikleri
21.11.2021

Toplumumuzda sık sık görülen beslenmeye bağlı mineral vitamin eksiklikleri görülmektedir. Bunların en başında D vitamini gelmektedir. D vitamini özellikle son yapılan çalışmalarda covid-19 virüsü ile de ilişkili olup toplumda yaygın olarak eksikliği fark edilmiştir. Halsizlik, kilo vermede zorluk, zor uyanma, uykusuzluk gibi semptomlar bu süreci etkilemektedir ve eksikliğiyle artış göstermektedir. Bir kan tahlili yaptırarak D vitamini seviyelerine baktırarak hekim veya eczacınızdan D vitamini takviyesi alabilirsiniz. Kış aylarında D vitamininden faydalanmak zor olduğu için gün ışığından faydalanmamız azaldığından özellikle kış ayları ve tesettürlü kadınların daha özenle dikkat etmesi gerekmektedir çünkü D vitamininin temeli güneş olarak söyleyebiliriz. Bir başka durum ise magnezyum takviyesi eksikliğidir, toplumda çok fazla görülmese de magnezyum vücuda yeterli geldiğinde çok etken bir şekilde çalışmaktadır, örneğin; kas krampları, migren, kabızlık, kronik yorgunluk, fibromiyalji, uyku bozukluklarına iyi geldiğine dair bir çok çalışma bulunmaktadır.

Magnezyumun formları bulunmaktadır bu yüzden alırken şikayetlerimiz doğrultusunda magnezyum takviyesi almak her zaman daha iyi gelecektir örneğin çok kas ağrısı çeken biriyseniz; magnezyumun malat formunu, uyku bozuklukları, anksitiye yaşıyorsak daha çok magnezyum bisglisinat formunu kullanmak etkili olacaktır. Hekiminiz veya eczacınız veya beslenme uzmanınızla hangi formunu kullanacağınıza karar verebilirsiniz. B12 vitamini eksikliğiniz varsa doktorunuzla planlayarak takviye almanız gereken vitaminlerdendir. C vitamini özellikle kış aylarında bağışıklığı desteklemek amaçlı alınmalıdır fakat taze meyvelerden de faydalanarak c vitamini depolarımızı doldurabiliriz, turunçgillerden ve meyvelerde günde 3-4 porsiyon tüketerek ilerleyebiliriz. Tam kan biyokimya vererek demir, kalsiyum, çinko, folik asit eksikliklerini tespit ederek vücuda ihtiyacı olan takviyeler sağlanmalıdır. Bir diğer takviye de Çinko olacaktır, çinko eksikliği belirtileri genel olarak; saç dökülmesi, bağışıklık sisteminde düşüş, ishal gibi durumlara sebep olmaktadır.

Bu yüzden çinko eksikliği de vücutta önem taşımaktadır. Bir diğer grup probiyotikler, kabızlık ve ishal yaşanan durumlarda, bağırsak mikrobiyotasının zarar gördüğü durumlarda kullanmak faydalı olacaktır. Bazı hastalıklarla da sıklıkla kullanılan probiyotikler bağırsağın vücutta oluşturduğu hasarı önlemede büyük öneme sahiptir. Kullanılan suşlar belirtiler doğrultusunda olacağı için bilinçlenerek bilgi alarak kullanmak faydalı olacaktır. Vücudun eksikliklerinin tamamlanması ile birlikte muhakkak her gün 2.5 litre kadar su içimi, 3-4 porsiyon taze sebze, meyve tüketimi, tam tahıllardan kurubaklagillerden faydalanarak vücuda yeterli lif alınması çok elzem olacaktır. Aynı zamanda bütüncül sağlığın etkiler altında hareket çok büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda hafta da 150 dakika aktif spor yapmak çok önemlidir. Bu yüzden ortalama 5-6 gün 30-45 dakika tempolu aktivite yapmak sağlığınız önem taşımaktadır. İnsan sağlığı bir bütündür bu yüzden genel anlamda, vücudumuza multidisipliner şekilde yaklaşmak gereklidir, bu yüzden sağlıklı yaşama tek yönden değil çoklu pencereden bakmalısınız. Sağlıklı haftalar.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap