SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yaz ayları için sürdürülebilir beslenme yöntemleri
20.06.2021

Yaz ayları gelmesiyle birlikte, güneşin erken doğuşu ile birlikte daha erken ve dinç uyanmak sabah saatleri güneşten faydalanarak antremanlar yapmak her zaman yaz ayları için iyi birer alternatiftir.

Yaz zamanları daha hafif ve meyve-sebze ağırlıklı beslenmeye geçmek vücuda çok iyi gelecektir. Daha sık su tüketimi, soğuk bitki çayları, meyveli ara öğünler olmazsa olmazdır. Yazın terlemeyle birlikte vücutta su kaybı artacağı için yeterli miktarda su içmeye özen gösterin, genel öneri 2-2.5 litre olsa da bu size göre belirlenen bir durumdur eğer daha fazla su tüketen bir bireyseniz su miktarınızı arttırabilirsiniz.

Günlük olarak yeşil çay ve beyaz çay tüketiminizi ihmal etmeyin. Eğer tansiyon probleminiz varsa ve gebelik sürecinden geçiyorsanız tüketmemeniz daha faydalı olacaktır.

Günlük olarak 30-45 dakika fiziksel aktivite gerçekleştirmek vücut için çok faydalı olacaktır. Haftalık akşam yemeklerinde her zaman önceliğiniz salata hatta yaz meyvelerinden faydalanarak salatalar hazırlayabilirsiniz, her öğünde tabağımızın yarısı salata ardından kalan yarısının yarısı sebze ve diğer yarısı protein olarak düzenlemek vücut için çok faydalı olacaktır.

Günlük olarak: sol üst köşe: meyveleri, sol alt köşe: sebzeleri, sağ üst köşe: tam tahılları, sağ alt köşe: proteinleri temsil eder. Örnek bir akşam yemeğinde çilekli semizotu salatası (tabağın ½’si) + 3-4 adet köfte veya tavuk veya ızgara balık (protein) + 1 dilim tam buğday ekmeği veya kurubaklagil veya bulgur (tam tahıl) ekleyerek günlük beslenmenizde bir akşam öğününüzü planlayabilirsiniz, bu genel bir öneridir kişinin yaşına, boyuna, kilosuna göre durum değişmektedir. Tam ölçüler, sağlık durumunuz, hedefiniz ve genel tablo ile bir beslenme uzmanından yardım almanız gerekir.

Genel anlamda Akdeniz tipi beslenme her zaman geçerli ve etkili olan beslenme türüdür, günlük su ve bitki çaylarınızı bu tabloya ekleyerek, fiziksel aktivitenizle birlikte sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme uygulamak elbette mi mümkün.

Peki hep böyle mi besleneceğiz derseniz hayır, istediğiniz yüksek yoğunluklu yiyecekleri dilediğiniz zaman kontrollü ve porsiyonlu vücudunuzu dinleyerek tüketmek elbette mümkün. Beslenmede %80 kuralı en geçerli yöntemdir. Hayatınızda bu öneriler doğrultusunda %80 gerçekleştiriyorsanız kalan %20’lik kısım size bir engel veya sıkıntı oluşturmayacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap