SON DAKİKA
SON DAKİKA


Zayıflarken kalori hesabı
26.09.2020

Sağlıklı beslenme sürecinde zayıflamak için kilit nokta kalori açığı oluşturarak vücut enerji dengesini değiştirerek zayıflamaya başlamaktır.

Genel olarak kalori saymaktan, kalori hesabı yaparak sağlıklı beslenmeye çalışmayı çok doğru bulmuyorum fakat bazı karşılaştırmalarda ve akıl yürütmelerde kalori hesaplarını göstererek anlatmak ve kavramak çok daha kolay olabiliyor.

Siz de görünce belki kalorilerin bu kadar yüksek olmasına şaşırmışsınızdır, internet sitelerinden kalori miktarlarına ulaşabilirsiniz neredeyse tüm fast food markalarının bu özelliği var.

Şimdi örnek verecek olursak; Sabah uyandınız ve ortalama 300-400 kalori civarında kalori aldınız evden çıktınız, öğlen acıktınız ve çok sevdiğiniz o fast food dükkanına gidip yemeğinizi afiyetle yediniz 1400 kalori aldınız, akşam oldu ve büyük ihtimal canınız yemek yemek istemeyeceksiniz ve aperitif bir şeyler ile belki en az 500 kalori (çikolata, cips, kuruyemiş) de burada alacaktınız ortalama kaloriniz günlük; 2300 kalori civarlarında oldu.

Günlük 2300 kalori beslenmesi gereken bireyler muhakkak vardır, lakin eğer zayıflama sürecinde, kilo ağırlığı kaybı istediğimiz durumlar da enerji kısıtlamasına gittiğimiz için büyük ihtimalle (istisnalar olabilir) almanız kalori 2300 ve 2000 civarları olmayacaktır. (kadınlar için)

Aslında ergenlik döneminde, üniversite dönemlerinde hazır gıdalara yönelmelerde, kilo verememe veya kilo almamızın sebebini genelde çok anlayamıyoruz ve şöyle diyebiliyoruz “öğlen sadece hamburger yedim akşama kadar aç kaldım” aslında bir öğünde çok fazla kalori alıyoruz, ben şuan sadece kaloriden bahsediyorum. Fazla karbonhidrat ile birlikte alınan sağlıksız yağ ve şeker oranından bahsedemiyorum bile…

Farkına varmıyoruz fakat haftada 2-3 gününüzün böyle geçtiğini varsayarak -ki maddi olanaklar, vakit kısıtlamaları, kolaya kaçma- böyle geçince durumlar pek iç açıcı olmuyor.

Bu yazı ile aslında yediğimiz hatta 10-15 dakika içinde bitirdiğimiz menünün kalori içeriği şeker yağ oranlarını düşününce vücudumuza pekte iyi davranmış olmuyoruz bende bunu göstermek istedim.

Bunu görmek bir farkındalık yaratabilir.

Asla yemeyin bir daha sakın gibi bir tutuma asla girmiyorum, bunu ara sıra yiyip kendinizi “ödüllendirin” de demiyorum beslenmede sınır olmaması gerekiyor.Bu bir oyun değil, kaybet, ödül kazan, kazan gibi durumlar söz konusu olamaz.

Eğer bunu haftada sık sık tekrarlayan biriyseniz bilinç oluşturup değişiklik yapmak isterseniz diye paylaşıyorum. Canınız çok mu istedi, tabi ki de yiyebilirsiniz, bilinçli olarak, tat alarak, keyif alarak ve dengeleyerek böylelikle ortada sorun kalmaz.

Aynı zamanda hayatınıza fiziksel aktiviteyi de eklerseniz yoğun alınan yiyecekleri dengeleme hususunda daha kolaylıkla bir süreç izleyebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap