SON DAKİKA
SON DAKİKA


Cesaret Veren Kadınlar!
23.10.2021

Türkiye’nin dört bir yanında faaliyetlerini sürdüren, iş hayatına farklı bir bakış açısı getiren, ürettikçe kazanan ve toplumsal yaşamda güçlüklere karşı direnerek, kararlılıkla yollarına devam eden birçok kadın girişimci, kendi başarı hikâyelerini yazıyor.

Bu noktada ülkemizde son yıllarda şiddet ve cinayet haberleriyle gündeme gelen kadınlarımızın kazandıkları başarılardan da söz etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü başarılı ve ayakları üzerinde duran kadınların sayıları arttıkça, birbirlerini örnek olacaklarına inanıyorum.

Son yıllarda isimlerinden söz ettiren kadın girişimcilerin zorlu pandemi sürecine rağmen sayıları günden güne artıyor. Bu doğrultuda kadın girişimci dernekleri de daha çok girişimci kadına ulaşmak için çalışmalarına her geçen gün yenilerini ekliyor…

Girişimci kadınlar tarafından kısıtlı imkânlarla yazılan başarı hikâyeleri, aynı zamanda birçok kadın için de ilham kaynağı oluyor.

Biraz araştırıldığında ülkemizde bugün isimlerinden söz ettiren büyük şirketlerin kadınlar tarafından kurulduğunu ve yönetildiğini görebilirsiniz…

Türkiye’de kadın girişimci olmak güç ve cesaretin bir sonucu olarak algılanırken, yürünen bu yolun zorlu yanları olduğu da bir gerçek. Gerek kendi sermayeleriyle gerekse KOSGEB veya İŞKUR projelerinden aldıkları kısıtlı hibelerle harikalar yaratan kadınlarımız var…

Örneğin; Kastamonu'da 21 yıl fabrikada çalışan Hamide Sekecek, KOSGEB'den aldığı 150 bin lira krediyle kurduğu tekstil atölyesinde 83 kişiye istihdam sağlayıp, İtalya ve İspanya'ya ihracat yapıyor.

Denizli'de çocuklarının süt ihtiyacını karşılamak için annesinden aldığı birkaç buzağıyı büyüten ve besleyen girişimci kadın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan aldığı destekle süt üretim çiftliği kurdu. Her gün 900 litre sütü işleme tesislerine satıyor.

Aslı Elif Tanuğur isimli kadın, oğlunun yaşadığı sağlık sorununu çözmek için propolis ve arı sütü ile tanıştı. Bunun üzerine çalışmalar başlatarak bu ürünleri tüm annelere ulaştırma hayaliyle girişimcilik serüvenine adım attı. Tanuğur'un, New York’ta 120 doğal ve özel ürün satan mağazası var.

Samsun'da dekorasyon işiyle uğraşırken "erkek işi" diyenlere aldırmayıp KOSGEB desteğiyle doğal taş ve patlatma taş atölyesi kuran Filiz Doğan, iş yerinde 15 kadına da istihdam sağlıyor ve 4 ülkeye ihracat yapıyor.

İşçi olarak başladığı biyoplastik sektörde destek almadan kendi fabrikasını kuran Hülya Akdeniz, geliştirdiği markasıyla dünyanın sayılı firmaları arasına girdi.

Erzincanlı 43 yaşındaki ev hanımı Nuriye Beket Çakmak, biriktirdiği para ve kolundaki bileziklerini satıp 40 bin kapasiteli tavuk çiftliği kurarak hem çocukluk hayalini gerçekleştirdi hem de kendi işinin patronu oldu.

Bunlar girişimci kadınların sadece birkaçı…

Girişimci olmak isteyenlerin, başarı sağlamış kadınların hayat hikâyelerini okumasını tavsiye ediyorum. İnanın çoğu hikâyeyi okurken hem gururlanacak hem de duygulanacaksınız.

Ülkemizde sürekli olarak “Sen bilmezsin, anlamazsın, yapamazsın” gibi ifadelerle karşılaşan ve tüm bu düşünceleri boşa çıkaran girişimci kadınlarımız cesaretleriyle ilham veriyor…

Sonuç olarak herkesin aklına güzel fikirler gelebilir. Fakat yapılması gereken biraz gayret etmek ve bir adım atmak. Çünkü zor olan şey, ilk adımı atmaktır.

Başarı hikâyesi yazan ve yazmaya aday olan tüm kadınlarımızın yolu açık olsun.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap