SON DAKİKA
SON DAKİKA


Söylentiden öteye geçecek mi?
6.11.2021

Bazı konular var ki her seçim yaklaştığında ya da erken seçim söylentileri ortaya çıktığında gündemin baş sırasına oturuyor. Son yıllarda bu konuların başında ise Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) geliyor…

Özellikle seçim dönemlerinde tüm televizyonlarda ve gazetelerde EYT’lilerin seslerini duyurma çabasına şahit oluyoruz. Peki, önümüzdeki süreçte de adlarını çok duyacağımız şimdiden belli olan ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ ne demek ve tam olarak ne istiyorlar? 1999 yılında kabul edilen kanundan önce erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yetiyordu. Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi. 1976 ile 1999 yılları arasında işe girenlere ‘kademeli yaş’ şartı getirilirken, 2008’den itibaren işe girenlerde ise emeklilik yaşı 65 oldu. İşte bu uygulama sonrası primlerini ödedikleri halde emeklilik hakları ileri tarihlere kayan yaklaşık 6 milyon insan örgütlenerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adı altında başlayan mücadeleleri bugün federasyon çatısı altında devam ediyor…

Hal böyleyken ‘Erken seçim olur mu?’ tartışmalarının yaşandığı bugünlerde EYT konusu da yeniden gündemdeki yerini aldı. İlk olarak Türkiye Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yücel Koç, katıldığı bir TV programında kaynağının sağlam olduğunu ve 2023 seçimlerinden önce EYT'nin kesin bir şekilde çıkacağını söyledi. Yine basında yer alan haberlere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta prim gün sayısını doldurup emekli olmak için yaşı bekleyenlere dönük bir çalışma yaptığı belirtildi. Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni düzenlemeler gelirse, 1999 tarihinden önce işe giren EYT'li kadınlar 20, erkekler de 25 sene sigortalı olarak çalışma koşulu ile 5 bin prim gün ödeme şartlarını yerine getirerek emekli olabilecekler. Çıkacak yasanın, 1 milyonu kamu çalışanı olmak üzere 6 milyon kişiyi direkt ilgilendirmesi bekleniyor. EYT’nin seçim öncesinde çıkacağı yönündeki söylentiler bile şimdiden heyecan yarattı... Neredeyse 22 yıldır mücadele veren ve iddiaların ardından konuşan EYT’lilerin birçoğu ise temkinli davranıyor ve seçim malzemesi olmaktan yorulduklarını dile getiriyorlar. Her seçim öncesi dile getirilen fakat umutlarının her seferinde suya düştüğünü belirten EYT’liler artık net çözümler bekliyor.

***

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs de milyonlarca emeklinin sesi olarak, emeklilikte intibak sorununu gündeme taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından cevaplanmak üzere TBMM Başkanlığına soru önergesi veren İYİ Parti Milletvekili Örs, "2000 öncesi emekliler ile 2000 sonrası emekliler arasında, maaş hesabında kullanılan katsayılardan kaynaklı ciddi bir farklılık var. Emeklilerimiz, uzun zamandan beri iktidardan emekliler arasındaki maaş adaletini sağlayacak olan intibak yasası ile yapılacak düzenlemeyi beklemektedirler. Bu mağduriyeti, haksızlığı ve eşitsizliği ortadan kaldıracak intibak düzenlemesini bir an önce yapmak, kazanılmış hakları korumak ve emeklilerin kaybedilmiş haklarını da yasal düzenlemeyle telafi etmek gerekmektedir" açıklamasında bulundu. Ülkemizde ekonomik sorunların yaşandığı ve alım gücünün düştüğü bugünlerde, emekliler ve emekli olmak isteyenleri yakından ilgilendiren bu iki önemli konu söylentiden öteye geçecek mi, bu konularda ne gibi gelişmeler yaşanacak hep birlikte göreceğiz…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap