SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ya bağımsızlık ya ölüm!
20.05.2020

Dün millet olarak kalbimiz bir başka attı…

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 101 yıl önce Samsun'a çıkarak, imkansızlık ve umutsuzluk günlerinde bağımsızlığın fitilini ateşlediği şanlı günün yıl dönümünde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladık…

Atatürk’ün ‘bütün ümidim’ dediği gençlere armağan ettiği ve her yıl Türkiye'nin dört bir yanında törenlerle kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında coşkuyla kutlanamasa da tüm evler adeta bayram yerine döndü…

Bu anlamlı günün Türk milleti için bir milat olduğunu Atatürk’ün doğum günü olarak 19 Mayıs'ı işaret etmesinden de anlayabiliriz. 

Bilindiği üzere Atatürk, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eser olan Nutuk’a 19 Mayıs mücadelesi ile başlamış, geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak dersleri kendi kaleminden gelecek nesillere aktarmıştır.

19 Mayıs’ın 101’inci yılında, kurtuluşa giden yolun öyküsünü sizlere kısa kısa hatırlatmak istedim…

Ulu Önder Nutuk’ta şöyle diyor;

“1919 senesi Mayıs’ın 19. günü Samsun’a çıktım. Vaziyet ve manzara-i umumiye: Osmanlı Devletinin dahil bulunduğu grup, Harbi Umumi’de mağlup olmuş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şeraiti ağır, bir mütarekename imzalanmış…”

*

“…. Baylar, bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da ulus egemenliğine dayanan, kayıtsız, koşulsuz, bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak.İşte, daha İstanbul'dan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun'da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulamaya başladığımız karar, bu olmuştur.Bu kararın dayandığı en sağlam düşünüş ve mantık şu idi: Temel ilke, Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir.”

*

“Yabancı bir devletin koruyuculuğunu istemek insanlık niteliklerinden yoksunluğu, güçsüzlüğü ve beceriksizliği açığa vurmaktan başka bir şey değildir. Türk'ün onuru ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus, tutsak yaşamaktansa yokolsun, daha iyidir. Öyleyse ya bağımsızlık ya ölüm! İşte gerçek kurtuluşu isteyenlerin parolası bu olacaktı.”

*

“….Son sözlerimi özellikle memleketimizin gençliğine yöneltmek istiyorum.Gençler!Cesaretimizi artıran ve sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfanla, insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız.Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yüceltecek yaşatacak olan sizsiniz.Bu sonucu, Türk Gençliğine emanet ediyorum..."

 

Evet! Her bir cümle, her gün hatırlanılması gereken ders gibi…

Tüm bu düşüncelerışığında söylenebilecek bir tek söz var:Ne mutlu Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan yürüyenlere!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap