SON DAKİKA
SON DAKİKA


Cezaevinden isteğe bağlı prim ödenebilir
7.09.2019
SORU:14 Nisan 1968 doğumlu eşimin memuriyete başlama tarihi 17 Temmuz 1992 olup, 1 Eylül 2016’da memuriyetten ayrıldı. 3 yıldır cezaevinde olduğu için primlerini ödeyemiyoruz.
11 ay daha prim ödememiz gerekiyor. 16 ay sonra da emekli olabileceğini söylediler. Fakat eşim cezaevindeyken onun primlerini dışarıdan nasıl ödeyebilirim? Daha doğrusu ödeyebilir miyim? Nereye ne şekilde başvurmalıyım?

● Dr. Birgül BALCI

Cevap: Eşiniz emekli olmak için, 11 ay olan hizmet süresi eksiğini cezaevindeyken isteğe bağlı prim ödeyerek tamamlayabilir.
Ancak eşiniz memuriyetten çıkarma sebebi ile görevinden ayrılmışsa, isteğe bağlı prim yatırarak hizmet birleştirmesi ile emekli olacağından emekli ikramiyesi alamayacaktır.
Şayet eşiniz memuriyetten kendi isteği ile ayrılmışsa veya görevden çıkarmayı gerektirir bir nedene dayanmadan mecburen görevine son verilmişse hizmet birleştirmesi ile emekli olsa da emekli ikramiyesi ödenir. İsteğe bağlı prim ödemek için eşinizin cezaevinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması yeterlidir.

60 YAŞI DOLDURMAYAN 
PRİM İADESİ ALAMAZ

Soru: SSK başlangıç tarihim 1994 olup 1735 gün prim ödemem var. Yaşlı annem olduğu için çalışamıyorum. Geri ödeme alabiliyor muyum? ● Ahmet OMAÇ
Cevap: Emekli olmak için aranan yaşı doldurduğu halde emekli olacak kadar primi olmayan sigortalılar talep etmeleri halinde, ödedikleri prim ‘yaşlılık toptan ödemesi’ adı altında kendilerine iade edilmektedir.
Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Muhtemelen 60 yaşı doldurmadınız. Ödediğiniz primi geri alabilmeniz için 60 yaşı doldurmanız gerekiyor.

BAŞLANGICINIZA GÖRE 
EMEKLİLİK ŞARTLARINIZ 
DEĞİŞİR

Soru: 1972 doğumluyum. SSK girişim 1989 olup 5500 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Erol POLAT
Cevap: Sigorta başlangıcınızı tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Prim sorunuz yok. Başlangıcınız 23 Kasım’dan önceki bir tarih ise 51, sonraki bir tarih ise 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

PRİMİNİZ YETERLİ 
TEK EKSİK 55 YAŞ

Soru: 6 Ekim 1973 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 14 Eylül 1998 olup 6000 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? ● EMİNE
Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap