SON DAKİKA
SON DAKİKA


Savaş ve barış
3.03.2022

Savaş denilince nedense aklıma Kurtuluş Savaşımız gelir. Çünkü ulus olarak kendi toprağımızı, namusumuzu ve şerefimizi kurtarmak için ulusça girişilen bir harekattı. Savaş, zorunlu olunmadıkça cinayettir. Zorunlu olmanın temel koşulu ise kendi toprağını ve bağımsızlığını kurtarmak ve korumaktır. Bugünlerde Rusya-Ukrayna arasında oluşan savaşla bizim Kurtuluş Savaşımız arasında benzerlik kurulamaz mı? Sınırları belirlenmiş, bağımsız bir ülke oluşturulmuş ve seçimle yönetime gelmiş bir ülkeye ve ulusa saldırı düzenlenmişse bunu kimse haklı olarak gösteremez. Kendi geleceğini ve güvenliğini garanti altına almak için bir ülkeyi işgale kalkışmanın siyasal ve insanı hiçbir izahı da olamaz. NATO ve Birleşmiş Milletler, savaş öncesi Ukrayna ‘ya sahip çıkacaklarını ve koruyacaklarını belirten beyanlarda bulunmuşlardı.  Savaş başladı, şimdi ne oldu? Kınamanın ve geçici ambargoların dışında bir eylem var mı? Ben duymadım ve olamaz da. Çünkü hiçbir devlet; diğer bir devletin dostu, kurtarıcısı değildir. Devletlerarasındaki ilişkiler çıkara dayanır. Ukrayna savaşında kim el çırpıyor ve horon tepiyor? Doğal olarak silah tüccarları. Savaş tamtamları çalmaya başladığından beri Ukrayna’ya satılan silah miktarını bilen var mı? Elbette ki silah tüccarları, barış istemezler. Çıkarları bunu gerektiriyor. Durup dururken Rusya, Ukrayna sınırında neden aylarca askeri tatbikatlar yaptı? Doğal olarak gücünü göstermek ve bir ölçüde dünyaya meydan okumak için değil mi?

10 bin kilometre uzaktaki bir devlet, Rusya’nın komşusu bir ülkeye sahip çıkmak için perde arkasında durdu.  Amaç silah satmak ve Avrupa ülkelerine gözdağı vermektir.  Biliyoruz ki ayrılıkçılar sözde halk oylamalarıyla 11 Mayıs 2014'te Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturdular. Kiev yönetimi doğal olarak iki bölgede  kontrolünü kaybetti. Rusya, 2014 yılında sınırından Rus askeri araçlar ve ağır silahlar Donbas'a girdi. Rusya'nın inkâr ettiği bu durum, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği ve Teşkilatı’nın raporlarında da yer aldı. Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetks ve Lugansk bölgeleriyle Kiev ordusunun kontrolündeki bölge arasında cephe hattı oluştu. Geçen 7 yıl içinde temas hattında zaman zaman çatışmalar yaşandı ve iki taraftan da can kayıpları oldu. Ancak bu yıl Rus ordusunun Ukrayna sınırına adeta askeri yığınak yapması, Donbas bölgesinde zaten hiçbir zaman bitmeyen çatışmaları yeniden artırdı. Saldırılar karşısında Ukrayna ordusunun tedbirlerini artırması üzerine Rusya, sınıra  tatbikat adı altında asker ve silah yığdı.Bu durumun Ukrayna'nın askeri güvenliği ve ulus güvenliği için bir tehdit oluşturdu. Bugün savaşın beşinci  günü. Büyük paralarla elde edilen sanayi bölgeleri yok edildi. Yollar, yerleşim alanları kullanılamaz duruma düşürüldü. Bundan daha acıklısı ise yüzlerce, belki binlerce insan öldürüldü. Binlerce kadın, çocuk, yaşlı yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Uzak diyarlara sığındılar. Sıcak evlerinden, mutfağında pişen aşlarından oldular. Tüm insanlık, özellikle gelişmiş ülkeler, şu anda insanlık suçu işliyorlar. Çünkü savaşı zenginler çıkarır; ama ölenler ise fakirlerdir. Yazık!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap