SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzonspor
3.05.2022

Yıllar sonra Trabzonspor şampiyon oldu. Coşku üst düzeye ulaştı. Taraftarlar, İşçi Bayramı’nı, Ramazan Bayramı’nı ve Şampiyonluk Bayramı’nı birlikte kutluyorlar. Ne güzel! Günümüz dünyasının en popüler kavramı olan futbol, kitleleri peşinden koşturan en önemli spor dalıdır. Yaş, cinsiyet, ırk ve din gibi kavramlara bakılmaksızın 7’den 70’e herkesin sevdiği bu oyunun geçmişi de, bir o kadar eskiye dayanmaktadır.

Futbolun tam olarak nerede ve ne zaman ortaya çıktığı belirlenememiştir. Fakat arkeolojik bulgulardan elde edilen bilgiler ışığında, ayakla topa vurma oyunlarının tarihin köklü medeniyetlerinden birisi olan Sümerlere kadar uzandığı ortaya çıkmıştır. Yine bu bulgular ışığında, MÖ 2500’lü yıllarda Çin’de askerlerin bu oyunu kullandığı anlaşılmıştır. Çin’de askerler toprağa iki direk dikip topu bu direkler arasından geçirmeye uğraşmaktaydılar. Tabi askerler bu oyunu idman amacıyla kullanmıştır. Aynı zamanda eski Türklerin futbola çok benzer bir oyun olan tepük adlı oyunu oynadıkları bilinmektedir.

Spor, sosyolojik olarak toplumlara güven veriyor, dostluk kazandırıyor ve ekip çalışmasının önünü açıyor. O nedenle devletin temel görevlerinden biri de her yaştaki insanların spor yapmalarını sağlayıcı olanaklar, yaratmak olmalıdır.

Gelelim günümüze ve Trabzonspor’a.. Bordo-mavi renklere sahip Karadeniz Fırtınası, 2 Ağustos 1967 tarihinde  resmi olarak kurulmuştur; ancak kentin spor geçmişi 20. yüzyılın başlarına dek uzanır. Kentte yaşayan yabancı ülke temsilcilerinin (O tarihlerde Trabzon’da 12 ülkenin konsolosluğu vardır!) ve gayrimüslim tebaanın önderliğinde başlayan spor faaliyetleri kısa bir süre sonra Türk gençlerinin de ilgisini çekmeye başlamıştır. 1911’de kurulan İdmanyurdu, savaş nedeniyle pek uzun ömürlü olamasa da Trabzon’da Türklerin kurduğu ilk spor kulübü olarak tarihteki yerini almıştır. Trabzon’un ileri gelen ailelerine mensup Türk gençleri, 1920’li yılların başında kentin sportif ve kültürel hayatına uzun yıllar damgasını vuracak İdmanocağı, İdmangücü ve Necmiati gibi kulüpleri kurulmuştur. İşte Trabzonspor 1967 yılında dünyaya geldiğinde, aslında yarım asırlık bir sportif, kültürel ve kurumsal bir mirası devralacaktır.

Kuruluşundan günümüze kadar Trabzonspor , Karadeniz Fırtınası 1975-76, 1976-77, 1978-79, 1979-80, 1980-81, 1983-84 sezonlarında şampiyon olmuştur. İncelendiğinde görülür ki uzun süredir Trabzonspor severlerine şampiyon zevkini tattıramamıştır. 2021-2022 sezonunda ise hem Trabzonspor şahlandı hem de Trabzonspor’u sevenler. Bir Anadolu takımının başarısı, tüm Anadolu insanın yüreğine su serpmiştir. Çünkü büyük spor takımları taşra takımlarına olanak vermiyor hatta bazı ayak oyunları ile şampiyonluğu ellerinde tutuyorlardı.

Elbette ki Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi eski ve köklü spor takımlarımızla da gurur duyuyoruz. Ama taşradaki spor takımlarını yüreklendirmek, ekonomik olanaklar sağlamak her sporseverin temel görevi olmalıdır. Şampiyonluğa susamış ve yıllarındır şampiyonluğu elinden alınmış Trabzonspor, taraftarları ile ve Anadolu halkıyla mutluluklarını balkonlarından astıkları Trabzonspor bayrakları ile sokaklarda, meydanlarda gösterdikleri coşkularıyla sevgilerini, mutluluklarını sergilemektedirler .

            Kutluyorum Trabzonsporumuzu ve yöneticilerini, oyuncularını. Darısı diğer Anadolu takımlarının başına…                         

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap