SON DAKİKA
SON DAKİKA


Aldın aldın,ülkesine döndük
7.07.2022

Ekonomi gündemimizden düşmez oldu.

Nasıl olmasın ki?

Nereye dokunsak ateş pahası. Üstelik bugün sorduğumuz ürün fiyatını yarın aynı fiyata bulamıyoruz.

Bugün aldın aldın, alamadın yandı gülüm keten helva. Ve bu sebeple enflasyon canavarı durmak bilmiyor. Her ne kadar Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanına söz verdiğini, bu nedenle yüksek enflasyonun aralık ayından itibaren düşüşe geçeceğini ve şu anda kontrol altına alındığını söylese de görünen hiç de öyle değil.

Pazartesi günü TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre enflasyon yıllık bazda 78,62’ye yükseldi. ENAG'a göre ise enflasyon yıllık 175,55 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte memur ve emeklilerin alacağı zamlar da belli oldu. Yüzde kırklara varan zamları duyan bazı kesimler mutluluk çığlıkları atsa da altı aylık süreçte bu gidişle o zamların eriyip gideceği aşikardır.

Üstelik enflasyon oranındaki zammı vermek zorunda olan hükümet kanadı, oranları açıklarken, sanki ‘kaf dağından kar bağışlıyormuş’ gibi davranıyor.

O iş öyle olmuyor kardeşim…

Yükselttiğiniz enflasyonun karşılığında o zamları yapmak zorundasınız. Dahası, asıl marifet ‘gerçek’ oranlara göre maaş zamlarını ayarlamak.

Şu bizim TÜİK’i de anlamak mümkün değil. Neye göre hesaplıyor bu enflasyonu? Bu kadar uygun bir yer varsa TÜİK bize de söylesin biz de gidip oradan alışveriş yapalım. Kilosunu 5 liraya aldığımız şeker bu sene 25-30 lira olduysa kimse bana yüzde 78’lerden bahsetmesin. Sırf maaş zamlarını az yapmak için enflasyonun düşük tutulduğu bariz belli.

Dünyada enflasyon zaten yüksek deyip, bizdeki yüzde 78.62’yi de normalleştirmeye çalışmayın. Zira yüksek enflasyon ülkenin yönetimiyle alakalıdır.

Gelgelelim asgari ücret meselesine…

Geçen yılın sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Son 50 yılın en yüksek rakamı” olarak duyurduğu yüzde 50’lik artış pul oldu uçtu. Çareyi tekrar zam yapmakta bulan hükümet kanadı bu sefer yüzde 30’luk bir zam yaptı. Haklıydı evet. Fakat, bu rakam asgari ücretlinin eline geçmeden yine eriyip bitecek. Vatandaşın yine karnını doyuracak geliri kalmayacak.

Bakan Nebati, 27 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “Bir uyuyun 6 ay sonra uyanın Türkiye’de. Çok farklı noktalara gideceğiz” demişti. Biz uyandık da Sayın Bakanım, asıl uyanması gerekenler rüya aleminde yaşayanlar.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap