SON DAKİKA
SON DAKİKA


Daha Kaç Can Enkaz Altında Kalacak!
9.02.2023

Türkiye’nin on ilini etkileyen depremde binlerce kayıp verdik, vermeye de devam ediyoruz. Ülke olarak tek yürek olduk, enkaz altında kalan vatandaşlarımızla biz de enkazın altında kaldık. Dualarımız Kahramanmaraş Gözpınar ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve on kentimizi de yerle bir eden vatandaşlarımızla…

Depremden üç gün önce Avustralyalı gök bilimci Frank Hoogerbeets, bir Twitter mesajıyla Türkiye haritası yayınladı ve Antakya ve çevresini kırmızı renkle göstererek "Er ya da geç bu bölgede (Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan) ~M 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacaktır." dedi.

AFAD depremin büyüklüğünü ilk 7.4 olarak verdi, daha sonra 7.7 olarak güncelledi. Tabi sabah 04.17’de meydana gelen depremin büyüklüğüydü. Bununla da kalmadı, saat 13.24’te bir deprem daha oldu. Bu depremin büyüklüğü ise diğerinden çok da farksız değildi. Elbistan merkezle deprem 7.6 büyüklüğündeydi.

Bu iki büyük deprem de bölgemizde hissedilmekle kalmadı, insanları sokağa döktü. Trabzon’un bazı mahallelerinde apartmanlar zarar gördü. Trabzon, büyük Erzincan depreminin ardından ilk kez bu kadar etkilendi. Depremi bu kadarıyla yaşayan biri olarak Kahramanmaraş ve diğer on ilde bu felaketi yaşayanları düşündükçe nefesim kesilecek gibi oluyor. Enkaz altında kalmak, hayatını kaybetmek, yara almak bir yana bir de bu işin psikolojik boyutu var ki o da uzun yıllar etkisini sürdürecektir.

Avustralyalı gök bilimci Frank Hoogerbeets’in deprem tahminin yanı sıra, Şener Üşümezsoy, Ahmet Ercan, Naci Görür gibi Türk jeologlar bilinen fay hatlarına dayanarak bölgede büyük bir deprem beklendiğini her fırsatta söylüyordu.

Üşümezsoy, depremden çok önce yazdığı makaledeki verileri tekrarlayıp "7.8'lik bir deprem, bu Türkmen dağları veya Suriye-Türkiye hududundan geçen bir deprem aslında... Ölüdeniz'den ve Kıbrıs'tan gelen fay hatlarının birleşerek Amik Ovası'nı doğu kenarından Pazarcık ile Gaziantep arasından geçip oradan kuzeye Adıyaman'a kadar giden bir hat var. Oldukça uzun bir fayın, segmentlerin kırıldığı görülüyor. Bu anlamda Sivrice'de olan depremin batıdaki devamını oluşturan bir hattı görüyoruz." dedi.

Türkiye’nin yanı sıra Suriye’den gelen yıkım haberleri Türk jeologları doğruluyordu…

Peki, biz tüm bu uyarılara rağmen ne yaptık? Ne gibi önlemler aldık?

Türkiye olarak, büyük Erzincan ve Marmara depremini yaşadık. Binlerce kayıp verdik de ders aldık mı?

Bence çok da ders almışa benzemiyoruz. Hala her depremden büyük kayıplarla çıkıyoruz. Klasik olacak belki ama depremin en büyük boyutlarını yaşayan Japonya’da neden hiç yıkım olmaz? Onların bulunduğu bölge deprem bölgesi de bizimki değil mi? Japonlar depreme dayanıklı yapılar inşa ederken biz neden hala aynı kafada ilerliyoruz?

Bilmem kaç senedir her felaket sonrası kurulan bilirkişi masalarında nasıl önlem alırızı tartışıp kalkmaktan usanmadınız mı? Bence bazılarını canı yanmadan usanmayacaksınız. Çünkü bütün suç bunları bile bile önlem almayanlarındır.

Prof. Dr. Celal Şengör Hocamız da son yaptığı açıklamada bu konuya değinerek, açık bir dille izah etti. Şengör, “Deprem ülkesinde imar affı cinayettir” diyerek bir kez daha uyarıda bulundu.

Bilim insanlarına kulak verelim. Bu ülkeyi kurtaracak olan bilim ve ilimin yolundan gitmektir…

Şimdi enkaz altında kurtarılmayı bekleyen binlerce vatandaşımız var. Hava soğuk. İnsanlar sokaklarda… 7’den 70’e herkes bölgeye yardım etmek için seferber oldu. Siyasiler belki de son yirmi yıldır olmadığı kadar tek yürek… Öyle de olmalıydı.

Umarım yaralar bir an önce sarılır.

Geçmiş olsun Türkiyem.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap