SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ekonomiden Geriye 'Cücük' Kaldı
27.04.2023

Ülke olarak ekonomik krizle mücadele ettiğimiz doğrudur.

“Evdeki hesap çarşıya uymuyor” atasözümüz şimdilerde daha çok anlam kazandı. ‘Orta gelirli’ kavramının yok olduğu ülkemizde, zengin ile fakir arasındaki makas açıldıkça açıldı. Hal böyle olunca her daim ‘güç’ zenginlerden yana olduğundan adalet tamamen birilerinin tekeline geçti ve zulüm böyle başladı.

Birileri buna göz göre göre ses çıkarmadı. Birileri de gücü yettiğince mücadelesini verdi fakat nafile. Atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti.

Güzelim ülkemizde ‘ekonomik kriz’ deyip geçtiğimiz aslında sadece ‘ekonomi’yi değil, ülkenin bütün temel taşlarını yerinden oynatıyor. Vatandaş olarak da bu durumun vahametini çok kez dile getirdik. Bağırdık, çağırdık. Haklıydık da fakat devlet büyüklerimiz vatandaşının mutfağındaki yangına bir an önce çözüm bulmak yerine dalga geçer gibi söylemlerde bulunmaya devam ediyor.

Bunun bir örneğini geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin Mersin Silifke’de halka seslenişi sırasında yaşadık.

Hedefine ilk önce muhalefeti alan Bakan Nebati, 'Türkiye üretmez' dediniz. Sen Türkleri, Türkiye’yi tanımıyorsun. Türkler çılgındır. Yola çıktı mı, iyi bir liderle devirip gider Allah’ın izni ile” dedi. “Şimdi onlar mevsimsel şartlardan dolayı oynayan fiyatlarla soğanı konuşurlar” diyen Bakan Nebati şöyle devam etti: “'Soğan şu fiyata, bu fiyata gitti' diyorlar. Şimdi yeni ürünler çıktı ya, soğan fiyatları aşağı gitmeye başladı ya, ben de onlara diyorum ki 'Git cücüğü ile oynayın biraz, cücüğü ile'. Adamın bütün şeyi şu; 'Efendim ne olacak bu İHA’lar SİHA’lar, uçaklar, yollar ne işe yarıyor?' Be mübarek adam! Silifke’nin yoğurdunu, çileğini Ankara ile İstanbul’da yemek için yol lazım, yol. Ama bunu bilmezler, anlamazlar.”

Türkiye’nin üretmesine hele hele İHA’lara ve SİHA’lara kimsenin laf etmeye hakkı yok. Bu ülke hepimizin. Tabii ki en iyisini üretmek, güçlü olmak tüm ülke halkının ortak isteğidir. Fakat, patates-soğan fiyatlarındaki fahiş artışı, bir de Ramazan ayında olunca dile getirmek yanlış mı? Evin temel gıdalarından olan soğanın kilosunun 30 liraya kadar çıkması ve halihazırdaülkenin ciddi bir bölümünün asgari ücretle geçindiğini düşünürsek, vatandaşın tepki göstermesi kadar doğal bir durum yoktur. Keza bu durum muhalefet için de geçerlidir. Şu seçim döneminde muhalefetin bunu dile getirmesi kaçınılmazdı.

Kaldı ki Ekonomi Bakanı Nebati’nin bu artışı halkına ve yarış içinde olduğu muhalefet kesime sade bir üslupla anlatmak yerine ‘'Git cücüğü ile oynayın biraz, cücüğü ile'.demesi abesle iştigaldir.

Siyasette kirlenin bu dil, genç nesli de etkiliyor. Hiç kimse kibarlıktan, sadelikten yana değil artık. Ülkede olumsuz durumları bu kavgacı tutumla daha da çıkmaza soktuklarını hala görmüyor mu?

Üstelik bunu yaparken muhalefeti kötü üslupla eleştirdiğin gibi, oy için kapısına dayandığın vatandaşı da etkiliyor. Bu aziz millet zekidir ve her ayrıntıyı görüp sandıkta ona göre karar verir.

Bizim yapmamız gereken şey siyasi görüşümüz her ne olursa olsun ülkenin yararına olan her ne varsa savunmaktır. Diğer taraftan ekonomik anlamda sıkıntı yaşanıyorsa da buna tepki gösterilmelidir. Geçtiğimiz yıllarda kilosunu 3-5 liraya aldığımız soğana 30 lira verirken o soğan sadece gözlerimiz değil, yüreğimiz de yakmıştı. Bunları göz ardı etmeden, kelimelerimizi dikkatli seçerek konuşmamız elzemdir.

Zira son iki yıldır bu halkın artık ekonomiden dolayı gözlerinin feri sönmüştür.

Bunu da unutmamak gerek.

 

 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap