SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kazın ayağı hiç de öyle değil!
18.08.2022

Enflasyon tekeri patlamış kamyon gibi uçurumdan yuvarlanıyor ve durdurulamıyor…

Ne zaman ve ne şekilde durdurulacağı da merak konusu!

Yuvarlandıkça her kesimi önüne katarak ezip geçen enflasyonun son durağı çiftçiler oldu. TÜİK verilerine göre, Tarım-ÜFE temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5,  bir önceki yılın aynı yılına göre ise yüzde 157,89 arttı. Tabi bu güvenilirliği tartışma konusu olan TÜİK’in bizlere sunduğu rapor. Bir de çiftçiye sormak lazım durumunu.

Hazır konu TÜİK’ten açılmışken işsizlik rakamlarına da değinmek istiyorum. TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlara göre, 0,4 puanlık azalış ile yüzde 10,6 seviyesinde gerçekleşti.

Peki, her ile üniversite açan değerli devlet büyüklerimiz, mezun ettikleri öğrencilere iş imkanı sağlayabilmiş mi?

Dört yıl maddi-manevi yıpranan ülkemizin geleceği olan gençlerimize asgari ücrete mahkum eden sizler değil misiniz? Asgari ücrette elbette ciddi artışlar yapıldı fakat yetiyor mu? Hayır. Üstelik dört yıllık fakülte mezunu gençler neden asgariyi beğensin? Bu iş beğenmemezlik değildir, haksızlığa karşı bir duruştur.  Devlet büyüklerimizin bunu kestiremeden her ile üniversite açıp, “Ülkede herkesi üniversite mezunu yaptık” diyerek övüne dursun kazın ayağı hiç de öyle değil.

Diğer taraftan dershane binaları gibi hatta apartman dairelerine ‘özel üniversite’ açmak neyin nesidir? Anlam verebilen var mıdır, bilmiyorum. Üniversite insan hayatına bambaşka bir pencere açar. Hayatın başladığı, kültür seviyesinin yükseldiği, iletişimin iyi bir noktaya ulaştığı, insan hayatının tam merkezinde var olması gereken bir ilim bilim yuvasıdır üniversiteler…  Dahası, ufkumuzu genişletip, bambaşka bir bakış açsı kazandırır. Bu katkılara en büyük etken de kampüs kültürüdür.

Üniversiteleri bu kadar ayak altına düşürdükten sonra ‘donanımlı insan’ yetiştirmesini bekleyemezsiniz. Ülkemizde hala eğitim sistemi tartışılıyorsa vay halimize… Ha şunu da belirtmek isterim ki şu sistemi daha değiştirmesinler. Ne zaman değiştirseler daha kötüsüyle karşı karşıya kalıyoruz.

Uzun lafı kısası  ‘kalifiye’ yetiştiremediğiniz ama üniversite mezunu yaptığınız gençlerden de ‘iş’ adı altında gelip geçici yerlerde asgari ücrete çalışmasını da bekleyemezsiniz.

Yani yanlış iliklemeye başladığınız gömleğin düzgün gitmesini bekleyemezsiniz.

Bilin istedim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap