SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nasırlı Ellerde Hayat Bulan Sürmene Bıçağı
20.10.2022

Doğu Karadeniz’in 7 vilayetinde gelenek göreneklerimizi yaşatan o şehrin marka yüzü olmuş meslekleri siz değerli okurlarımızla buluşturuyoruz. Zaman zaman o şehrin sorunlarına da değiniyoruz ama genel olarak bizi biz yapan ‘İşte bu Rize’de, Trabzon’da, Gümüşhane’de, Ordu’da, Bayburt’ta, Giresun’da, Artvin’de diyeceğiniz geleneksel mesleklerin inceliklerini gidip yerinde erbabından öğreniyoruz.

Her şey modernleşirken geleneksel meslekler bir şehrin marka yüzü olmayı nasıl başarıyor? İşin ilmi zanaatkarında saklı. Öyle ki hem turizme hem ekonomiye can veriyorlar. Rize’nin simiti, Trabzon’un hasırı, Gümüşhane’nin pestili derken herkesin yüzü gülüyor.

Dünya ekonomik buhrandan geçerken ülkemizde payına düşeni elbet aldı. Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen sesine kulak verdiğimiz zanaatkar esnaf ‘emeğin kutsallığına’ vurgu yaptı.

Sesine kulak verdiklerimizden biri de Trabzon’un Sürmene İlçesinde ön plana çıkan bıçak ustaları oldu. Onlar Trabzon’dan dünyaya açılan emekçiler. Mesleklerinin sırlarının her ustanın elinde farklılık gösterdiğini ifade etseler de ‘el işçiliği’ deyip büyük bir aşktan bahsediyorlar.

Demiri tavında dövüp, büyük bir ustalıkla keskinlik veriyorlar. Çok sayıda bıçak ustası marka bıçaklarla hem aile ekonomisine hem de turizme hizmet ediyor.

Onlarında kendilerine göre yaşadığı zorluklar elbet var ama yine de üretmekten vazgeçmiyorlar.

Nakış işler gibi demirin soğuk yüzünü sıcacık mutfaklara ulaştırıyorlar.

Esnafımız der ki her ne kadar ticari faaliyet olsa da usta elden çıkmayan bıçak bir şehre yazık eder.

O nedenle işin erbabını tercih etmek bu işi sürekli kılar.

Sürmene bıçakları artık bir marka. Bize de bu marka değere sahip çıkmak gerekir.

Usta eller üretirken, tüm paydaşlar emekçilerimize omuz vereceğiz.

Unutulmaya yüz tutmuş, çırak yetişmeyen meslekler kategorisine sokmadan zamana ve teknolojiye meydan okuyan ustalarımız yaşayan tarihtir, bunu unutmamak gerekir.

Türküleri, şiirlere konu olmuş Sürmene bıçağı ustalarına selam olsun.

Üretmekten vazgeçemeyen nasırlı elleriniz dert görmesin ustalar. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap