SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nereye gitti bu paralar?
26.09.2023

6 Şubat tarihi bizim için kara bir gün olarak tarihe geçti…

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem yaşadık. Binlerce canımızı enkaz altında kaybettik, bir o kadar da canımız da yaralı olarak kurtarıldı. Ülke olarak herkes elini taşın altına koyup, yardım etti. Yeter ki bu büyük felaketin etkileri bir an önce giderilsin, halkımız yaşamlarına kaldığı yerden devam etsin diye çabaladık…

Yarım ve kimsesiz kalmış hayatları ayakta tutmak için yardımlar toplandı. Devlet-millet el ele verip dünyaya örnek olduk.

Fakat…

Depremin üzerinden neredeyse sekiz ay geçmesine rağmen bölge halkının feryatlarına devam ettiğini görüyoruz.

Ne acı!

İnsan ister istemez, “Nereye gitti sizin o deprem vergileriniz”, “Nerede o televizyonlarda topladığınız” yardımlar, sorularını sormadan edemiyor. Kardeşim, madem bu kadar para toplandı; o zaman bu insanlarımız neden hala perişan!

Cevaplanması gereken çok soru var. Geçtiğimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in şu açıklaması kafaları iyice karıştırmıştı:

“Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir. Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale gelmiş ÖTV vs var. Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor. Diyorsunuz ki bu çerçevede 44 milyar liralık vergi topladınız, nereye gitti? Sadece bir yıllık vatandaşın sağlığı için yaptığımız harcama 44 milyar lira. Bu, duble yollara gidiyor, demiryollarına, havayollarına, çiftçimize, eğitime gidiyor.”

Peki öyleyse, “Deprem vergisi” adı altında toplanan para diğer giderler için toplanıyorsa; şahsi gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV), özel tüketim vergisi (ÖTV), bankacılık ve sigorta muameleleri vergisi​ (BMSV), damga vergisi, emlak vergisi, motorlu taşıt vergisi (MTV)’ni ne için topluyorsunuz? Yetmiyor, bir de vatandaşa iban göndererek yardım için para istiyorsunuz.

Bunların hepsi deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza gittiyse Hatay halkı neden isyan ediyor.

Bu isyan haberini buyurun beraber okuyalım:

Hatay halkı, eğitim hakkına erişemiyor. Depremin ardından kurulan Hatay Depremzede Derneği, halkın taleplerini ve mevcut sorunları kamuoyuna duyurmak için bir video paylaştı.

Videoda konuşan depremzede yurttaşlar, çocuklarını okula gönderemediklerini belirterek servis talep ediyor. Eğitimin kendileri için çok önemli olduğunu belirten yurttaşlar, “Evlerimiz yıkıldı, bari çocuklarımız eğitim alabilsinler” diyor.

Defne’deki Aknehir beldesinde yaşayan yurttaşlar, düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Okula geliyorum, servisim yok. Çocuklarım küçük. Okuma yazmayı daha yeni çözüyorlar ve nasıl getireceğim, götüreceğim bilmiyorum. Depremzedelere bir şekilde bir çare bulunsun. Özellikle köy okullarına… Zaten şehir olarak bittik, bari köyümüzde yaşayabilelim. Çocuklarımızı okutmak istiyoruz. Şu an nasıl liseye göndereceğimi düşünüyorum. İnsanlar konteynerde yaşıyor, bu insanlara servis çıkmayacaksa ne anlamı var, bu insanlığın, bu belediyeciliğin, bu devletin.”

Söyleyeceklerim bu kadar.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap