SON DAKİKA
SON DAKİKA


O gemi çoktan kaçtı
21.07.2022

Artık ülkede hiçbir şeye şaşırmamak gerek …

Tane işi satılan sebze-meyveden sonra şimdi de yarım tüp dönemi başladı. Evet, yarım tüp! İnsanlar hayat pahalılığından nereden kısarım da yettiririm derdinde. İşin kötü tarafı ise gün geçtikçe durumun daha da vahim bir hal alması.

Geçtiğimiz günlerde Gaziantepli tüp gaz satıcısı Hüseyin Taşbaş’ın “Hayatımda böyle kötü bir dönem görmedim. Dün üç tüp sattım, ikisini borçlanarak aldılar. ‘Yarım tüp var mı?’ diye soruyorlar" açıklaması içimizi sızlattı. Memuru, işçisi, asgari ücretlisi, emeklisi derken esnafın da gidişatı hiç iç açıcı değil!

Nasıl olsun ki? Evine kuru ekmek götüremeyen çaresiz halk esnaftan alışveriş yapamıyor. Ne esnaf ne de halk kazanamıyor. ‘Ekonomimiz iyiye gidiyor’ söylemleri eylemsel olarak hiç de gerçekleri yansıtmıyor.

Dünya zor bir dönemden geçiyor evet, doğru. Fakat ülkenin bu duruma gelmesinde iktidar sahiplerinin hiç mi parmağı yok?  Faize bir Müslüman olarak hepimiz karşıyız fakat dünyanın faiz üzerine döndüğü de bir gerçek. Diğer büyük ülkelerle ekonomik anlamda boy ölçüşemeyeceğimize göre, şu zor dönemde neden faiz indirimine gidersiniz? Zaten ne olduysa ondan sonra olmadı mı?

Dolar, altın durdurulamadı. Türk Lirası tarihinde ilk kez bu kadar dibi gördü. Fiyatlar aldı başını gitti. Yani ucunu kaçırdık bir kere… Hükümet, ne kadar maaş zammıyla dengelemeye çalışsa da paramızın alım gücü kalmadı. Yani o gemiyi çoktan kaçırdık.

***

Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısında uzun zamandır üzerinde konuşulan KYK borçlarının, özellikle faizlerinin silinmesi için bir müjde verdi. Erdoğan, şu açıklamayı yaptı: “Kredi ve burs miktarlarını 14 kat artırdık. Yılbaşında bu rakamları yine artıracağız. Öğrenim kredisi başvuran her öğrenciye veriliyor. Alınan kredilerin ödemeleri mezun olduktan 2 sene sonra alınmaya başlanıyor. İş bulamadıysa bu genç ödemeyi E-Devlet üzerinden erteleyebiliyor. Bugüne kadar kredilerin ödemeleri yurt içi piyasa endeksi üzerinden alınıyor. Hiçbir zaman kredi faizi uygulaması yapmadık. Bay Kemal faizden bahsediyor. Gel sıkıyorsa ispatla! Kimden faiz almışız? Son dönemde enflasyonun arzu edilmeyen rakamlara yükselmesi istenmeyen rakamların ortaya çıkmasına neden oldu. Gençlerimizi bu yükün altında bırakamazdık. Kredi geri ödemelerinin alınan rakamı üzerinden ödenmesine karar verdik. Anapara geri alınacak.”

Ben burada özellikle Cumhurbaşkanı’nın, “Kimden faiz almışız” söylemine dikkat çekmek istiyorum.  Ben de geri ödemeli kredi aldım vakti zamanında. Aylık 800 liralık anapara ödemem varken faiziyle birlikte 1200 lira ödemek zorunda kaldım. Yani 400 lira faiz ödedim. Az mı? Hele ki şu ekonomik şartlarda.

Benim gibi binlerce insan yüksek faizlerle ödüyor kredisini. Ha siz bu miktarları faizden saymıyorsanız, o başka tabi!

Yani anlamak gerçekten güç. Ülkede bir sorun olsa bakanlar ya da cumhurbaşkanlığı fark etmez hiçbir şeyden haberleri, ilgileri yokmuş gibi konuşuyorlar. Siz bilmeyeceksiniz de siz yanlışı düzeltmeyeceksiniz de kim düzeltecek? Madem öyle bu insanlar size o koltuklarda oturasınız diye mi oy verdi. Tabii ki sorumlusu sizsiniz.

Vatandaşın üzerine yüklediğiniz yükü bir nebze kaldırırken de böbürlenmeye gerek yok.

Unutulmamalıdır ki halk size oy verdiği sürece varsınız.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap