SON DAKİKA
SON DAKİKA


Meci
3.10.2019

Fındıklı’da yeni bir hayatı paylaşmak ve örgütlemek için yola çıkanların hikayesidir ‘MECİ.’

Yıl 1989. 12 Eylül askeri darbesinin ardından yeniden demokrasi ve özgürlük özlemi duyanlar SHP çatısı altında, sevgili abimiz Hayati Aykut'un öncülüğünde itirazlarını ifade etmiş Fındıklı halkı. Hayati abi tüm zorluklara rağmen Fındıklı halkıyla kucaklaşmış ve yerel seçim yarışını göğüslemişti ekibiyle.

Hayati abi başkanlık döneminde yürütmüş olduğu kısa ama anlamlı çalışmalarıyla hatırlanır hafızalarımızda. Halkına dokunan, onunla birlikte sokağının havasını yaşayan, sabahları çay ocaklarında emekçilerle bir sigara bir kahve yudumlayan, yağmurda sarı çizmeleri ile ilçeyi arşınlayan, iş olunca küreği hemen kapan biri olarak hafızalarımıza kazılan abimizdir Hayati Aykut.

12 Eylül’ün anlayışı bizden dayanışmayı, paylaşımı ve MECİ'yi alırken yerine her şeyin tek karşılığının para olduğu bir anlayışı hayata geçirmeye başlamıştı o günlerde. İtiraz edenlerin MECİ'yi savunanların adıydı Hayati Aykut. Günümüzde 12 Eylül anlayışına karşı çıktıklarını ifade edenler daha baskıcı, antidemokratik ve adaletten daha uzak uygulamaları hayata geçiriyorlar.

Yıllar vahşi kapitalizmin ve neoliberalizmin baskısıyla, köylerimize kadar ulaşan sömürü ağına direnmenin güçleştiği veya halkımızın zorlandığı anlarla ard arda kendini takip etmeye başladı. Halkımızın dayanışma ve paylaşım kültürünü tehlike gören çıkarcı anlayışlar MECİ' yi parçalamak adına her çabayı harcamaya görev olarak tanımladılar kendilerine. Özellikle son 20 yıldır ilçemiz Fındıklı'da MECİ değil rant, çıkar, yolsuzluk ve yoksulluk hâkim kılınmaya başlanmış, çalışmalar halka değil bireylerin çıkarlarına yönelik olmaya yönelmişti. Kamusal olan yok edilmiş toplumcu belediyecilik tehlikeli görülmüş, tüm yaşam alanlarımız parçalanmaya çalışılmıştı.

Bugün dün olduğu gibi MECİ'nin, dayanışmanın varlığını yaşatmak için yola çıkanların fikri takibi yapılarak ve yeni öyküsünü oluşturmaya çalışıyor Fındıklı halkı. 2019 yerel yönetim seçimlerine kadar yürüyen bu süreçte halk yoksullaştı ve kutuplaştı. Yerel seçimler sonucunda Fındıklı Halkı yeniden Meci’ye dönünce, toplumcu, halkçı belediye uygulamalarını hayata geçirmek için kolları sıvadık ekip olarak Hayati Aykut abimizin bıraktığı yerden. İlçemizde yapılan yatırımlar ve uygulamalar muhalefette kalanların hazmedememesine neden olmaya başladı. Çünkü 6 aylık kısa sürede 600 bin TL'lik tasarruf yapılmış, yapılmayan yatırımlarla halkına hizmet üretmeye başlamıştı Fındıklı Belediyesi. Kamunun gücünü kullanarak tüm yatırımlara engel koymaya çalışan siyasal anlayışlara inat Fındıklı Halkının MECİ'si büyüyor ve büyümeye devam edecek.

Başka Fındıklı yok. Bunu anlayamayanlar bir avuç çıkarları için halkına hizmet edenlere karşı engel olmak için çaba harcamaktadırlar. Tüm engellere rağmen halkımızın taleplerini yerine getirmeyi bir görev olarak gören ve üreten yönetim anlayışını, hatta üretenin yönetimde söz sahibi olmasını, MECİ'yi hayata geçirecektir Fındıklı halkı.

Çünkü bizim yarınlarımız için çocuklarımıza sözümüz var. Geleceği bugünden birlikte kurmak, sağlıklı, mutlu, esenlikli, refah içerisinde yaşanacak bir Fındıklı’yı inşa etmek, adaletin, kardeşliğin hakim kılındığı yarınlarımızı örmek için yola çıktık. Fındıklı’nın sakini değil sahibi olmak için kendimize değil kentimize ve halkımıza hizmet etmek için hep birlikte, MECİ ile yönetmek için yola çıktık. Bu amaçla kurulan Kadın, Gençlik, Esnaf, Ticari Araç Esnafı, Engelli, Muhtarlar ve Çocuk meclislerimizle birlikte karar aklıyor ve uygulamaya geçiyoruz. Şimdi mahallelerde ve köylerde oluşturacağımız meclislerle birlikte tüm sorunlarımızı hep birlikte tespit edip çözüm yollarını üreterek MECi ile güzelleştireceğiz yarınlarımızı.

MECİ'nin en anlamlı örneği de Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivalimizde ortaya çıktı. Fındıklı halkı tüm dayanışma duygularıyla çok değerli sanatçılarımızla, yöresel kültürümüzle, sanatsal ve sportif faaliyetlerimizle Karadenizimizin o mavi dalgaları gibi coştu. Hem de tüm engelleme ve olumsuzluk yaratmaya çalışanlara inat.

Doğanın tüm canlılara ait olduğu, denizin yaşamımız ve kültürümüzün bir parçası olduğu, derelerin özgür aktığı, yaylaların hayat damarlarımız olarak görüldüğü daha yaşanabilir bir Fındıklı MECİ’yle güzel. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap