SON DAKİKA
SON DAKİKA


FİSKOBİRLİK fındıkta yeniden söz sahibi olur mu?
8.08.2020

 
Fındığın ve üreticinin en büyük kuruluşu ve sahibi bizzat fındık üreticisi olan FİSKOBİRLİK, yeniden ve yine fındık konusunda söz sahibi olmak için ciddi bir mücadele ve çaba sarf ediyor.

Yeni fındık hasadı devam ederken, açıklanan 22.5 TL’lik Giresun kalite taban fiyatı ve TMO’nun destekleme alımları hazırlıklarını tamamladıklarını açıklaması üreticileri sevindirirken, FİSKOBİRLİK Yönetin Kurulu Başkanı Sayın Lütfi Bayraktar’ın açıklamaları da olumlu karşılandı. 15 Ağustos’ta ve piyasanın 25-50 kuruş üzerinde bir fiyatla fındık alımı yapacaklarını açıklayan Bayraktar, geçen yıl 20 bin tonun üzerinde fındık alımı yaptık. Bu yıl daha fazla alım yaparak üreticinin yüzünü güldürmeyi hedefliyoruz. Alımları peşin ya da emanet sistemi ile yapacağız. FİSKOBİRLİK olarak üreticiden gelecek tüm fındığı almayı hedefliyoruz dedi.

Fındık adına FİSKOBİRLİK’in bu adımları ve çabaları umut verici ve yerindedir. Ancak FİSKOBİRLİK’in var olma ve fındıkta yeniden söz sahibi olması noktasında son yıllarda verdiği mücadeleyi yeniden hatırlamakta fayda var. FİSKOBİRLİK, 15-20 yıl öncesine kadar, bağımsız ve bir üretici birliği olmasına rağmen hükümetlerin ve çıkar çevrelerinin arka bahçesi olarak kullanılmış ve yozlaşmış bir kurum haline getirilmiş, üzerine yıkılan yüklerin altında ezilmiş ve tedavisi mümkün olmayan bir vakaya dönüştürülmüştü. Yapılan tüm destekler ve iyileştirme çabaları boşa gidiyor, üstelik fındığa ve üreticiye de bir fayda sağlayamıyordu. Nihayet kansere dönüşen uzvun kesilmesi gibi devlet/ FİSKOBİRLİK’i devreden çıkarmış, tüm desteklerini kesmiş ve ikinci bir alternatif olarak TMO’yu devreye almış ve fındık serbest piyasanın insafına terk edilmişti. 

Ancak bu süreçte FİSKOBİRLİK yönetimi çok büyük riskleri ve tepkileri göze alarak verdiği var olma mücadelesini sabırla ve başarıyla sürdürmüş ve bugünlere gelmiştir. Gelinen noktada entegre tesislerinde üretim kapasitesini artıracak yatırımlar ve ürün çeşitliliğiyle yeniden piyasaya girmeyi başardı. Özellikle çikolatalı fındık kreması NUGA ile Türkiye piyasasını ele geçiren İtalyan firmasının tahtını bile sarstı. İyi tarım uygulamaları ve üreticiyi destekleyici eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla üreticiye destek oldu. Yine süreçte yılların birikimi olan borçlarını tasfiye ederek, ekonomik olarak da yeniden güçlü bir hale geldi. İstikrarlı ve doğru adımlarla ilerleyişini sürdürerek konumunu ve prestijini geri kazandı. Bugün yeniden güvenilir bir kurum haline geldi. Yeni dönem hedefleri arasında Bulancak’ta bulunan 2. OSB’deki yatırımlarıyla daha da güçlenecek olan FİSKOBİRLİK hem bugün hem gelecek adına güven veren bir konumda. 

İşte başlıktaki sorunun cevabını da vermiş olalım. FİSKOBİRLİK fındıkta yeniden söz sahibi olmuştur ve olmaya devam edecektir. Üretici de kendi kurumuna sahip çıkarsa süreç daha da hızlanacaktır.
Tüm üreticilerimize bereketli hasatlar diliyorum.


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap