SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nutella sayesinde fındık yemeye başladık!
21.05.2019

Dünya fındık üretiminin yüzde 80’ini, ihracatının ise neredeyse yüzde 100’ünü elinde bulunduran Türkiye, ne yazık ki bundan ne kazanç anlamıyla ne de sağlıklı ürün üretip yeme anlamında yeterince fayda sağlayamadı.

Dünya çikolata sanayinin en önemli hammaddesi olan fındığı ucuza satıp, ürün olarak çok daha fazlasına geri satın almanın yanında, yanlış uygulanan politikalar yüzünden üretici de fındığa karşı küstürüldü, her geçen yıl bahçeden biraz daha uzaklaştırıldı. Üretim ve kalite her geçen yıl azalıp düşerken, azalan ürün ve artan üretim maliyetlerinden dolayı yeni nesiller artık neredeyse hiç bahçeye girmiyor. Fındık üretiminin her aşaması dışardan alınan işçi desteğiyle yapılıyor. Dışardan derken, eskiden komşu illerden ve yakın zamanda doğu illerinden gelen mevsimlik işçiler bile artık kabulümüz. Fındığın işçiliği artık büyük oranda komşu illerden gelen yabancılar (Gürcü ve Azerbaycanlı işçiler) tarafından yapılır oldu. Yani fındığı ihraç ederken işçiliğini ithal eder hale geldik. Böyle giderse yakın gelecekte yerli işçiliğin yanında yerli üretici hatta bahçe sahibini bile göremeyeceğiz. Bahçeyle ilgilenmeyen, fındığı unutan yeni nesil gitmeyi dahi zor gördükleri bahçelerini satarak ellerinden çıkarıyor/çıkarmaya devam ediyor. Sahile yakın değerli sayılabilecek fındık bahçeleri ise konut ve inşaat işgalleriyle yok ediliyor…

Gelelim başlıkta ki ifademe; yıllarca yerli üretimde fındık çikolatalı fındık kreması diye bu millete bildiğiniz kakaolu margarin yedirdiler. Fiskobirlik’in üretimi olan fındık ezmeleri hariç!

Nutella'dan önce Türkiye'de fındık kreması üretiminde kullanılan fındık oranı yüzde 3’ler, en fazla yüzde 6’lardaydı. Nutella'nın Türkiye pazarına girmesi ve Pazar payını arttırması, ardından Türkiye'de üretime geçmesinden sonra (Manisa’da) fındık kremalarında kullanılan fındık oranları da ancak artış gösterdi. En az Nutella'nın fındık oranı olan yüzde 13 oranında fındık tüm fındık kremalarında kullanılan oran oldu. Örnek vermek gerekirse Fiskobirlik Nuga ürününde artık yüzde 16 oranında, diğer önemli üreticilerden Torku 13.5 oranında fındık kullanıyor. Aslında eskiden büyük oranda kakao ile renklendirilmiş, şekerle tatlandırılmış yüzde 70 ve üzeri bitkisel yağ içeren son derece sağlıksız ürünler tüketiyor/tükettiriliyorduk. Nutella sayesinde oluşan rekabet ortamı kaliteyi arttırmıştır diyebiliriz. Bu anlamda Ferrero Teşekkürü hak etmektedir. Diğer taraftan artık Türkiye'de üretim yapan ve yerli ürün ve işçilik kullanan Nutella'da artık yerli bir üründür diyebiliriz.

Bundan çıkarılacak acı sonuç; sen kendi değerlerine sahip çıkmaz ve iyi değerlendiremezsen, elin oğlu gelir senin olanın sahibi olur, kazanan olur. Sende en azından daha sağlıklı ve kaliteli ürünü parasını ödeyerek yersin…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap