SON DAKİKA
SON DAKİKA


23 Nisan Çocuk Cumhuriyeti
24.04.2022

Bu milletin kaderi 102 yıl önce bugün değişti. 23 Nisan 1920’de Meclis açıldı. Milletin iradesi ve ulusun egemenliği tüm dünyaya ilan edildi. Ulu Önder Atatürk bu anlamlı günü çocuklara armağan etti. Yıl 1920… 1. Dünya Savaşı’ndan yeni çıkmış bir millet özgürlük ve bağımsızlık için daha büyük bir mücadeleye, Kurtuluş Savaşına başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları yurt savunmasında göğsünü siper etti  ancak bağımsızlık ve millet egemenliği için atılması gereken çok önemli bir adım vardı. Milletin temsilcilerinden oluşan meclisin açılması ve o meclisin işgal altındaki İstanbul’da değil Ankara’da toplanması gerekiyordu. Ulu Önder meclisin açılacağı tarihi ise 23 Nisan 1920 olarak açıkladı.

O gün geldiğinde Ankara’da büyük bir coşku vardı. Mustafa Kemal ve beraberindeki milletvekilleri önce Hacı Bayram Camii’nde cuma namazını kıldı. Ardından da dualarla ilk meclisin açılışını gerçekleştirdi. Aynı gün meclisin adının Türkiye Büyük Millet Meclisi olmasına karar verildi. Meclisin açılışını milletimizin iç ve dış bağımsızlık içindeki sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Bir milletin kaderinin değiştiği 23 Nisan günü Türkiye’nin ilk resmi bayramı ilan edildi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan’ı çocuklara armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927’de Atatürk’ün himayesinde Ankara’da gerçekleştirildi. Ulu Önder o gün arabasında çocukları tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı bandosu çocuklar için konser verdi ve çocuk balosu düzenlendi.

Sonraki yıllarda kutlamalar tüm yurda yayıldı. Her geçen yıl bayram coşkusu daha da arttı. 23 Nisan 1933’te ise Atatürk yeni bir gelenek başlattı. Ulu Önder çocukları makamında ağırladı ve onlarla sohbet etti.

YAŞASIN 23 NİSAN

Hayırlı hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım;

MASKE-MESAFE-HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap