SON DAKİKA
SON DAKİKA


Balıkçılık ve Karadeniz can çekişiyor
28.12.2019

Şu kare denize baktıkça bundan yıllar öncesine gidiyorum.
Denizde 20’nin üzerinde balık çeşidi vardı ve boyları 20 cm civarında. Şimdi ne oldu? 5-6 çeşit balık ve boyları 6- 7 cm civarında. Ayrıca denizlerimizde balık da yok. Geçiyoruz Batum tarafına... Aynı deniz, çeşit fazla ve boyları da 20 cm üzerinde balıkların. Bizim balıkçılar da avlanmak için avlanmak için Batum tarafına gideceklermiş.
Çevre kurullarının düzenlediği basın toplantıları, yayınladıkları bildiriler ve bütün gazetelerimizin her gün sayfalarında yer alan haberler... Ama gel gör ki ne kanun ne de bilim adamlarımızın yaptığı açıklamalara uyuluyor mu?
Her yıl 31 Ekim de Karadeniz günü çevresel etkinlikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca toplantılar yapılır.
1992 yılında Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin bir araya gelerek imzaladıkları bir sözleşme var.
Ayrıca 1996 yılında yine Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin bakanlarının İstanbul’da bir araya gelerek bu sözleşme akabinde imzaladıkları 31 Ekim tarihli bir sözleşme var.
Bu sözleşme neticesinde bir kararla her yıl 31 Ekim tarihinde uluslararası dünya Karadeniz günü Karadeniz’e kıyısı olan altı ülkede kutlanmaktadır.
Ülke olarak hem denizlerimizin hem de çevrenin temiz tutulması kirlenmesinin önlenmesi birinci önceliğimizdir.
Balıkçılarımız başta olmak üzere Karadeniz’in kirlenmesi konusunda bölgemizden yükselen feryatları durdurmak şöyle dursun yükseldiğini söylemek zorundayız.
Bütün Karadeniz havzası ulusal ve uluslar arası çevre kirliliğinin altındadır.
Karadeniz’e açılan nehirler bir çok zehirli maddeyi denize ulaştırmakla Karadeniz’in ekosistemini bozan duruma artırarak devam etmektedir.
Kıyı yerleşimlerinin plansızlığı giderek içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.
Doğu Karadeniz’in eşsiz güzellikleri yaylaları akşamdan sabaha betonlaşmaya devam etmektedir.
Karadeniz gününde kutlamaya değer hiçbir şey göremiyoruz.
Sonuç olarak insanlığın yüzyıllarca dostu olan Karadeniz ile barışmamız için alınan kararların ;önleme dönüştürülmesini bütün yetkililerden zaman geçirilmeden bekliyoruz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap